Korruption

Jag kan inget annat än förundras över att Rysslandseliten verkar älska allt vad livet i västvärden erbjuder men ändå hävda motsatsen på hemmaplan. Den ryska eliten som kritiserar västvärlden för att vara rutten är fullständigt besatt av Londons pampiga flervåningshus, amerikanska universitet och franska slott. Och de som har makt och pengar tar målmedvetet ut sina barn och tillgångar ut ur landet, de litar helt enkelt inte på systemet som föder dem.

Hoppas detta vidriga krig snart tar slut. Jag är så upprörd över Putins alla beslut och handlingar, att invadera ett annat land och bombadera det, för att sedan ge sig på civilbefolkningen, det kommer aldrig att förlåtas, någonsin. Jag är full av beundran över Zelenskyjs mod och kämparglöd, han är en fantastisk förebild. Positivt är också att Europa står eniga och att USA med Biden i spetsen bidragit till ett starkt avståndstagande gentemot Ryssland. Tänk om Putin startat krig om Trump suttit vid makten, vilken promenadseger det hade blivit. Så här uttryckte sig Trump i en interjuv: Att han Donald Trump är imponerad av Putins agerande i Ukrainakrisen. Trump: Han (Putin) säger att han ska utropa stora delar av Ukraina som självständiga, sen säger han att han ska gå in och hålla freden. Man måste säga … det är ganska smart! senare uppmanade han, mitt under Ukrainakriget, Putin att offentligöra information som påstås vara skadlig för president Bidens son. Ett agerande som ligger nära landsförräderi. Trump hävdar att Ukrainakrisen aldrig hade uppstått om han själv var president. Svårt att finna ord vid dessa tillfällen…

Maria Butina, ledamot i den ryska Duman och företrädare för president Vladimir Putins parti enade Ryssland har inte har fått information om ledarens krigsplan. – Ingen vet vad som är president Putins plan med kriget eftersom det är hemlig information som inte delas med vanliga civila, vilket inkluderar ledamöter i parlamentet. Butina säger också att hon är säker på att Ryssland var förberedda på att insatsen i Ukraina skulle pågå under en lång tid och att ”allt sker helt enligt plan”. 

Edingbourgh

Det blev inget landet den här helgen, vi har haft fullt upp med andra saker som behövde göras här hemma. Det har blivit en del packande men vi tog även en tur på stan för införskaffa lite nya kläder. Chelsie, yngsta dottern, har sovit över hos storasyster så jag och Patric var solokvist. Det var mysigt att gå runt i stan, vi passade på att äta brunch på Gretas, där inredningen för övrigt var väldigt rosa.

På kvällen var vi hembjudna till en god vän i Årsta på middag, det var jättetrevligt och roligt att träffas och umgås en stund. I morse när jag vaknade upp tidigt kände jag mig både utvilad och alert och det var tur, för vi har hjälpt André att flytta till ett nytt studentrum i dag. Han ska bo där tillfälligt eftersom han flyttar hem till sommaren, då han ska arbeta på Gröna lund. Till hösten ska han flytta in i tvillingsyrrans studentlya medan hon och hennes kille tar en utbytestermin på civilingengörsprogrammet på universitetet i Edingbourgh, Skottland.

Corinne har pratat om att göra detta ända sedan hon började på Uppsala universitet. Jag hoppas att det går att genomföra med tanke på pandemi och krig.

Nu ska jag bara softa i soffan och ta det lugnt, i morgon är det dags för mamografi och jobb.

Kast med påle

Efter jobbet i fredags mötte jag upp Patric och några goda vänner till oss. Vi åt först en trevlig italiensk middag på resturangen Villaggio för att sedan gå på Dramaten och se ”Den yttersta minuten”

Den är verkligen att rekommendera, jag satt som förtrollad hela föreställningen. På lördagen åkte vi ut till landet, alla barn utom Sofie var med, för hon hade tenta. Patric med hjälp av André och Corinne fixade sommarvattnet och lekte med en påle däremellan.

Som vanligt gick helgen i rasande fart. I kväll blir det att klä om stolarna till matbordet och titta på någon film. Jag fortsätter också packa inför den kommande flytten till Söder, men nu ska det ätas lasagne.

Gran

På fredagen före sportlovet ringde grannen på landet och berättade att en jättegran på vår tomt rasat nerför slänten och fallit rakt ner på vår gäststuga. Patric åkte dit och tog hand om den och i dag tog vi tag i resten, som tur var blev det inga skador på gäststugan förutom en liten buckla på taknocken, så det kändes verkligen skönt. Jag har dragit grankvistar och slängt det på brasan, Patric har sågat upp granen med motorsågen men har även sågat manuellt. Fint väder har vi också haft. När vi hade avslutat lunchen satte vi oss vid vattnet och njöt i varsin solstol, det går inte an att bara släpa och slita.

Och till sist, något om kriget som är tankvärt, text taget från Dagens nyheter.

Avsikten med bojkotten är dels att straffa den krigförande regimen men även att försöka få upp ögonen på ryssar i allmänhet och få dem att ifrågasätta den statspropaganda som försöker utmåla invasionen som en begränsad och lyckad militär operation, att försöka föda tanken ”Om kriget nu är så småskaligt och rättvist, varför är då alla emot oss?”

Tege

Min rygg känns mycket bättre i dag efter min volt i backen i går, tyvärr gör bäckenet fortfarande så pass ont att det kanske är slutskidat för min del denna sportlovsomgång. Jag och Sofie, mellandottern, har däremot tagit en försiktig promenadtur runt i Tegefjäll.

Vår stuga.

Solen har strålat och det har varit flera minusgrader med gnistrande snö. Vi har verkligen haft tur med vädret.

När Patric och Chelsie, yngsta dottern åkt klart för dagen mötte vi upp dem på Tegetornet och tog en fredags after ski, lika trevligt varje gång att vara där. Allt är sig likt, även ägaren till stället, han har inte förändrat sig särskilt mycket sedan vi började att komma dit för c:a 15 år sedan.

Det känns såklart lite jobbigt att inte åka skidor för det är ju därför vi är här, fast ramlar man och slår sig , ja, då är det bara att acceptera att man inte kan glida runt i backarna och njuta av fjälltopparna. Jag får i stället njuta av utsikten från ett annat håll, mer åt markhållet sett.

Stackars mig!

En olycka kommer sällan ensam…I morse när jag kastade mig ner i den folktomma Ullådalsbacken gick något snett, ett tu tre låg jag i en hög mitt i backen. Typiskt nog hade vi glömt ryggskydden på landet och det var på ryggen jag landade, ordentligt. Inte ett ben i kroppen kändes okej. Ledbruten och skärrad körde Patric hem mig till stugan igen. Jag har tagit det lugnt hela dagen, skulderpartiet känns bättre men bäckenet hämtar sig fortfarande, för när jag ramlade flög benen rakt upp i himlen och jag kunde inte hindra dem från att nästan stå i spagat i luften, vig har jag aldrig varit. Jag hoppas att jag känner mig bättre till i morgon. André tog natttåget till Uppsala i går, han var tvungen att åka hem för att vara med på en obligatorisk undervisning i dag. Corinne följde inte med till Åre i år eftersom hon måste vara hemma och plugga.

I sådana här burkar åkte man förr upp på Hummeln i Åre. Man får vara glad att säkreheten är mer prioriterad idag.

Haha, här var det piggt!

”Onskan frodas när de goda låter bli att ingripa.”

Åre

Vi har haft ett toppenväder både i går och i dag i Åre, solen har strålat dagarna i ända och skidföret har varit bra. Det har inte varit särskilt mycket folk i backarna heller. Var alla håller till är svårt att säga, men i våra backar var de inte. I går kunde jag susa ner helt själv i både Ullådalen och Englandsbacken.

Patric, Chelsie, yngsta dottern, och Sofies, mellandotterns, kille Viktor passade på att åka upp till Åre-toppen, vilket brukar vara svårt att göra, det blåser oftast så mycket däruppe att det nästan alltid är stängt på toppen, men den här gången hade de tur.

Vi hittade en mysig kåta i Bustamon, det blev ski in och ski out och däremellan en gofika.

Sofie har fortfarande problem med sin rygg efter det att hon blev påkörd bakifrån i höstas så hon åker inte skidor, i alla fall inte i år. André har åkt skidor mellan sina lektioner på Zoom. Både han och Sofie pluggar på distans, tänk så praktiskt det är att de båda kan göra så.

Det känns också väldigt skönt att vara ledig och komma bort från stan. Mellan skidåkandet och myset håller vi oss nogrant uppdaterade om kriget mellan Ryssland och Ukraina. Det är ett sådant fruktansvärd angrepp mot demokratin Putin startat. Jag kan bara hoppas att något gott så småningom kommer ut ur den här historien och att det i så fall leder till en nystart i Ryssland. Förhoppningsvis kommer det ryska folket till insikt om vad som försegår och vänder ryggen mot Putin och att de blir befriade från diktatorn och att Ryssland blir ett fritt land.