Årets första kräftor

Som jag har längtat efter att sätta tänderna i ett par kräftor…

Jösses, vad vi satt och slurpade på de supergoda Hjälmarekräftorna igår kväll. Klorna var dessutom enorma. De var otroligt mjälla och fina. Patric gjorde en aioli och till det rostade vi en bit bröd. Såklart satt vi på altanen och sjöng den enda snappsvisan jag kan: ”när gäddorna leker i vik och vass…”Den sjunger vi till jul, påsk (då den egentligen passar) midsommar och på kräftskivor. Jag är ingen fan av snaps, eller starksprit för den delen men vid de stora högtiderna tar jag en (1) som räcker till minst 5 nubbevisor.

I mitten av veckan fick jag syn på det här underbara hörnskåpet på en av mina favoritloppisar. Under de senaste dagarna har jag nästan bara tänkt på hur fin den skulle bli här på landet så i morse for vi i väg och köpte den.

Jag har skurat skönheten och smört in den med olja, den blev verkligen kalassnygg.

Jag har semester en och en halv vecka till sedan är det dags att börja på nya jobbet. Patric startar på riktigt nu på måndag, han har jobbat till och från här ute på landet under sommaren. Nästa vecka kommer jag att fortsätta packa och slänga saker. Vi flyttar i början på september och jag vill därför hinna få undan en del innan allvaret startar.

Ta hand om dig!

Livet

Åh,vad jag älskar livet på landet. Jag känner mig totalt avslappnad när jag är här på Dåwö. Jag längtar inte ett dugg tillbaka till stan. Jag tar dagen som den kommer och det finns inte så många måsten, jag bestämmer själv takten på det som jag vill ha gjort. Det mest spännande är nog min och Patrics diskussioner om vilken middag vi ska äta på kvällen -”ska vi grilla i kväll igen… eller inte?” Alltså, behöver man tänka på så mycket mer än så?

I början på veckan åkte vi en sväng till Västerås och lämnade in ytterdörren, den behövde få en ny glasruta. Ett av mina projekt är att sätta målartänderna i den och försköna den en aning. Just nu är den inte direkt munter att titta på, faktiskt så saknar den all charm helt, jag hoppas jag kan ändra på det. Min gamla landetgranne från Kvicksund kom också och hälsade på. Hon blev så lyrisk över den vackra naturen i Köpingtrakten att hon bestämde sig för att börja leta landställe i dessa krokar. I onsdags följde vi med henne och tittade på ett torp inte långt i från oss. Huset är ett renoveringsobjekt och behöver mycket kärlek och stort tålamod, tomten var enormt stor, med kan med ganska enkla medel bli hur fin som helst. Vi får se vad hon bestämmer sig för.

I går tog vi en sväng hem och lämnade barn. I morse åkte jag och Patric ut igen till landet. Det blev ett fullpackat släp med utemöbler från altanen och diverse krukor. Nu återstår endast några möbler som ska magasineras i en av bodarna, sen är vi i hamn. Patric fortsätter altanbygget vid stranden, han gjöt plintar igår och har börjat så smått med ramen, det kommer att bli så fint.

Även mitt målningsarbete går som på räls. Nu är den inglasade altanen som ny fastän jag bara grundmålat den. Taket är däremot klar.

Ta hand om dig!

Bröllopsdag

Åren går, det är nu 24 år sedan jag och Patric gifte oss i Hedvig Eleonora kyrka. Vi valde kyrkan för att den var så otroligt vacker, både på ut- och insidan och att vi sedan bodde någon meter ifrån gjorde inte saken sämre. Min mamma bodde inte så långt ifrån oss på den tiden och genom hennes bostadsrättsförening kunde vi hyra en lokal på hennes gård. Åh, vilken fest det blev…Patric spelade munspel i ett band på den tiden (Men’s room) Alla i bandet var även kompisar till oss som vi umgicks med. Bandet uppträdde i lokalen och så även Patric, vilket ös… Tur med vädret hade vi också, det var gassande sol och varma temperaturer. Det absolut bästa var att våra fantastiska vänner och de få släktingarna som vi hade kvar i livet gjorde festen så rolig, lättsam och härlig annars hade det inte alls blivit så där lyckad…24 år senare kan vi fortfarande prata om vilket drag det var på vår bröllopsfest, inte stelt och högtravande alls. Ett bröllop helt i min smak. I dag blev det en något lugnare bröllopsdag. Jag, Patric och Chelsie åkte iväg och lunchade på en fiskerestaurang som ligger ganska nära vår stuga på landet och åtnjöt en god lunch.

På eftermiddagen ringde Patric ett stenchakt för att höra om vi kan köpa grus av dem, det kunde vi, 10 minuter senare åkte vi till Kolsva som lassade släpet full av makadam för 200 kronor. Vem älskar inte en sådan bröllopsdag?

Ta hand om dig!

Grattis André!

Vilken toppensommar vi har. Vädret är strålande, med varma temperaturer och en sol som inte gömmer sig blygt bakom något moln. Jag är glad som en lärka att ha möjlighet att varje morgon ta ett dopp i Mälaren, som numera har en temperatur på 25 grader. Vi kom ut till landet i fredags efter det att André, sonen fått sitt intagningsbesked från röntgenskjuksköterskeprogrammet. Han kom in och ska plugga tre år i Uppsala och vi är så glada att han snabbt tackade ja till en studentlya i Rackarbergen redan i början av sommaren eftersom trycket på lägenheter/studentrum i Uppsala är enormt just nu. Han kommer att ha sitt krypin i en studentkorridor inte långt från tvillingsyrran.

På landet finns det hur mycket som helst att göra. Jag har så smått börjat måla om huset. I dag har stugan en jätteful gul fasad med bruna knutar och en grund som går i samma brunaktig ton, alltså det är inte snyggt. Huset ska målas om i Falu rödfärg och knutarna ska gå i tonad vit. Jag tror det kommer att bli fint. Patric tillverkar ett vitrinskåp som jag beställt av honom. Till den har han köpt en fräs som han entusiastiskt leker med. Om inte det här blir ett mästerverk så vet jag inte riktigt. Jag tycker det är roligt att ha lite små projekt under dagarna så man inte helt stelnar till utan får hålla igång kreativiteten. Men nu är det dags att sätta sig en stund och ta det lugn, man kan ju inte jobba hela tiden.

Ta hand om dig!

Flyttlass

Först ut med att på riktigt flytta hemifrån var mellandottern Sofie. Det lyckades hon pricka in på en av de hetaste dagarna i juli. Med temperatur på över 30 grader kändes varenda flyttkartong tung att kånka på under den stekheta solen. Men själva flytten gick för övrigt bra och vi hade den turen att kunna landa i poolen mellan åkturerna, annars vet jag inte riktigt hur det hade gått. Det är en toppenfin lägenhet som de köpt, alla berömde den magnifika utsikten (7 trappor upp, med en utsikt över nästan hela stan) och jag tror dem. Själv vågade jag inte njuta av det eftersom jag är en smula höjdrädd och höll mig på min kant i lägenheten. Det var mycket som behövdes fixas, det var allt från att skruva ihop soffan till att lägenhetsinnehavarna behövde slita upp hårfönen för att piffa till Eos-lampan.

Det känns toppenbra med deras flytt. Jag tror de kommer att stortrivas. I morse åkte de båda döttrarna till Huddinge sjukhus och tog sin första vaccindos.

Själv har jag fortsatt slänga och rensa bland alla saker inför flytten i början på september. I morgon tar vi med oss släpet till landet. Vi ska fylla upp hela utrymmet med möbler. Vi ska bl.a ta med vår köksmöbel, den kommer att få en ny plats i stugan.

Det är ju knappt att man orkar lyfta en arm i denna värme. Ska snart doppa mig i poolen igen så att jag orkar laga middag.

Ta hand om dig!

Lika som bär

Börjar inlägget med att säga grattis Italien till EM- guldet! Det gjorde ni bra.

Den här veckan kommer vi att hänga i stan. Patric ska arbeta och jag ska fortsätta rensa ut i huset. På onsdag blir det den stora flyttardagen för mellandottern Sofie och hennes kille Viktor. Det mest spännande med denna flytthistoria blir nog hur den urtunga nya soffan ska fraktas 7 trapper upp i deras bostadsrätt, hissen är nämligen inte tillräckligt stor för att klara denna rejäla pjäs. Visserligen är Viktor urstark och Patric är väl hyfsat stark, men ändå… trippa upp 7 trappor i en ganska minimal trappuppgång det kommer inte att vara någon lek. Än så länge hänger soffan i ett spännband vid huset och bidar sin tid, mohahaaa!

Det blev en skön helg med nästan alla barn på plats på landet.

Jag tycker barnen är otroligt lika varandra. Det börjar till och med de själva tycka.

Det har slappats ordentligt i stugan. André, sonen har knappt tagit sig ur den brasilianska hängmattan. Den yngsta tog sig inte längre ut än till soffan på altanen och smaskade i sig glass efter glass. Corinne, äldsta dottern har haft näsan i datorskärmen och pluggar en sommarkurs om…ehh, naturgeografi.

Kan inte säga att jag och Patric har gjort särskilt mycket vi heller. Det blev en tur till byggbutiken där vi köpte mer virke till altanen, men annars har vi mest gått runt och pulat med olika saker. Jag längtar tills vi åker ut till landet igen. Jag vill så gärna få altanen klar, det kommer att bli så fint. Hemma i stan är det dött, men det är bara att stå ut.

Ta hand om dig!

Lunchtips

Halleluja för alla gårdsbutiker, där de ekologiska köttbitarna smakar som det ska. Vi har turen att ha en butik i närheten av där vi bor på landet. Vi köpte ett par korvar som kvinnan bakom disken precis höll på att knyta i hop stumparna på när vi gled in i butiken. Vi köpte även en ryggbiff som vi ska grilla i kväll. I midsomras gjorde jag en riktigt god matjesillbricka. I går bjöd jag på den igen fast i lite enklare form.

Den här matjesillsbrickan är inte bara god utan busenkel att göra: Du kokar färskpotatis och sedan ett par ägg som du hårdkokar. Finhacka en halv rödlök. När potatisen är klar dela itu den och lägger upp den på ett fat, salta och peppra. Strö över den finhackade rödlöken och sprid sedan ut matjesillfileérna. Dela ägghalvorna. I midsomras tog jag ut gulan ur äggen och blandade ihop det med en skvätt grädde och en klick majonäs. Jag rev sedan i en stor bit västerbottenost och blandade sedan ihop allt och la tillbaka det i äggvitan för att sedan lägga den på potatisen. Precis innan serveringen, brynte jag en rejäl klick med smör och hällde över det nötaktiga smöret över skapelsen. Som pricken över i:et hackade jag gräslök som jag strödde över. Det roliga med den här rätten är att man kan variera sig i det oändliga, du tager vad du haver…

Ta hand om dig!

Betong och bad

I morse for jag och Patric iväg till Köping och köpte råtunga saker. Vi pratar: betong, stora betongklossar och virke.

För i dag tog vi det första spadtaget till vår nya altan vid strandkanten. Hade det inte varit för det tunga grävjobbet och alla bromsar hade vi kunnat komma mycket längre, men vi var tvungna att sluta när de skinnslitande odjuren sakta men säkert började smaska på oss allt mer intensivt.

De två första betongstolparna gjorda.

Annars har jag mestadels legat i vattnet och plaskat runt, det är knappt så att det har svalkat och såklart har ju vädret bidragit till det. Corinne, äldsta dottern och den numera fisketokiga yngsta dottern finns på plats på landet. I morgon kväll efter arbetet kommer även sonen hit med tåg. Äntligen är han ledig några dagar från sitt krängandet av remmar och sockervadd på Gröna lund. Honom har jag inte sett särskilt mycket av sedan han började jobba, så det känns extra roligt att han kommer ut. Mellandottern Sofie och hennes pojkvän packar inför den ståndande flytten i nästa vecka. Det känns stort att hon flyttar hemifrån. Hon har fått fattat många och i bland svåra beslut. Jag ser hur hon vuxit med uppgiften. Stolt mamma! På söndag är vi åter i stan, Patric ska arbeta i veckan och vi ska hjälpa Sofie och Viktor med flytten. Men under tiden ska vi hänga här på landet, vilket känns toppenskönt.

Ta hand om dig!

Sommarmat

Jag tycker det är svårt att laga mat på sommaren. Hjärnkontoret står helt stilla bara jag tänker på vad vi ska äta till middag. Luncherna går ofta bättre, det blir ungefär samma sak under semestern. Jag brukar ta fram kvarg, musli och till det äter vi oftast en smörgås med något gott pålägg till. Jag gillar middagsmat som går snabbt att göra, vill för mitt liv inte stå i ett varmt kök för länge. Många gånger grillar vi en bit kyckling eller en fin liten köttbit och till det brukar jag svänga ihop en mättande sallad. I går köpte vi hem varsin varmrökt laxfilé och till det åt vi en färskpotatissallad, det var urgott.

Inte så långt i från oss har vi en fantastisk fiskerestaurang. Vi brukade åka dit tidigare (på gamla landstället) med båt. Numera åker vi förbi den med bil. De serverar en soppa på gös och andra fiskar som är jättegod, dessutom är deras räksmörgåsar ”to die for”. Bredvid restaurangen har de en liten bod där de bland annat säljer: rökta räkor, aioli, inlagd strömming och en räkparmasansröra som jag kan ligga sömnlös på nätterna för. My god, vad gomspalten blir glad när första tuggan liksom hoppar in i munnen.

Japp, det blev några bilder på denna lilla munsbit, för den är ju så god.

Ta hand om dig!