Sommar, sommar

Jag ser verkligen fram emot att rota runt i lådorna på loppisar och läsa böcker i trädgården och färdigställa bastun på landet, men jag ska också hinna med en och annan utflykt i sommar.

På landet grillas det mycket och jag älskar doften som sprider sig ner till bryggan, det är skönt att sitta vid vattnet innan middagen och blicka ut över nejden med en kall Jever i handen och väntar på att färskpotatisen ska koka klart, då är det sommar på riktigt. Samtidigt vet jag att meningen med livet är just de här små stunderna av tillfredställelse.

På midsommarafton tog jag årets första dopp, det var kallt men uppfriskande. Nu när värmeböljan väller in i veckan blir det nog fler dopp. Jag längtar till att barnen kommer ut till landet och om vädret tillåter brukar vi ha vattenkrig med våra uppblåstbara donuts.

Jag tänker på hur vi tar hälsan för givet medan vi har den – och hur vi lider när den sviktar. Jag har varit kärnfrisk hela mitt liv tills jag fick bröstcancer för 2 år sedan, efter det har min kropp förändrats till det sämre. Inflamationen i höften och benen är nästan olidligt svår, det värker bara jag går en kortare promenad och att gå i trappor är inte att tänka på. I veckan hoppas jag att jag får besked om hur magnetröntgen gick, jag håller tummarna att allt ser bra ut.

Jag läser Rädda barnens rapport om den hisnande siffran på 21 000 barn som beräknats försvunna i det krigshärjade Gaza. Det gör ont i hela mig, det finns inga ord för vad som pågår där, men folkmord är ett.

Midsommar 2024

Dagen före midsommarafton var alla i familjen utom Corinne på konsert och såg Joy Himmelmark, som släppte sin releaseplatta, ”vit sol” Chelsie och hennes kompisar utgjorde kören.

Det var inte jättemånga där, men det kunde man kanske inte heller förvänta sig dagen före midsommarafton.

I foajen dök Siw Malmkvist upp, hon är mamma till Joy’s man, han som sjunger duett med Joy.

Efter tillställningen åkte vi raka vägen ut till landet. Årets midsommarfirande blev lugnt i år, men vilket fantastiskt väder vi fick.

Jag hann förbereda nästan all mat i stan, så det var bara att lägga sista handen på det när det var dags för midsommarlunchen på bryggan.

På eftermiddagen tog vi en sväng förbi festplatsen och fikade. Sofie hade bakat en fantastiskt god rabarbercheescake, som vi svalde med hull och hår.

Efter festligheterna, blev det såklart lekar i trädgården.

Det här blev en av mina mer lyckade lekar, ”spottgroda närmast midsommarstång,”haha.

På kvällen grillade vi och satt och pratade fram på småtimmarna, det fanns mycket att avhandla och det var så himla mysigt att sitta ute och knappt frysa.

I dag åker Patric och Chelsie till Mosebacke. Chelsie åker till Korfu med sina klasskamrater i morgon bitti, Patric fortsätter att arbeta, själv stannar jag på landet. Jag hörde att det ska bli fint väder i veckan och det låter ju toppenbra! Jag har en bra bok att läsa och jag tänkte fortsätta njuta av att bara vara.

Bastubygge pågår

I förra veckan fick jag nya övningar av sjukgymnasten för min höftartros och inflammation, inget av det har gett med sig, utan inflammationen fortsätter att sprida sig till olika delar i kroppen, just nu sitter det i ryggen. Tidigare har jag haft lite problem med den delen av kroppen, men det brukar gå över efter en natts vila, men den här gången har det inte gett vika. I morgon ska jag göra en MR i ländrygg och höft, det känns bra att det görs en grundlig utredning.

I helgen fick jag och Patric sällskap av Corinne och hennes kille Simon på landet. Det har arbetats i ett, med undantag för fika, annars full rulle.

Vi har köpt ännu mer virke.

Jag har målat plank och de övriga har spikat, skruvat och gjort tak och panel på bastun.

Det är roligt att kunna designa sin egen bastu. Jag vill ha den lite ruffig och jag tror vi kanske kan får till det. Färgen är tjärvitrol, en fantastisk färg att måla med, det luktar dessutom tjära och färgen blir gråare med åren, än så länge är jag jättenöjd.

Den här veckan är jag i stan, men efter det blir det landet för hela slanten. Patric har fullt program på hemmaplan så när det ebbar ut kommer han att kunna arbeta där ute, det är inte helt lätt att ta semester när man är egenföretagare.

Vägval

Lagom till att jag hade börjat vänja mig vid det varma och fina vädret vände det och det blev i stället kallt, regn och rusk. Tråkigt för alla som tar studenten och i går var det även skolavslutning i Stockholm. Jag håller tummarna för att sommaren kommer att innehålla både värme och sol, vintern och våren har varit alldeles för långa och kalla för min smak, nu räcker det!

Häromdagen ställde sig Patric och borstade tänderna med öppet badrumskåp. Med tandkrämen löddrande ur ena mungipan väser han ur den andra -”vem äger alla dessa tandborstar?”

Haha, det gör Chelsies kompisar. Av någon konstig anledning så har det tillkommit fler och fler tandborstskapelser under året, numera ingår vårt tandborstsställ i ett mycket större nätverk.

Därav alla dessa tandborstuppoffringar!

Jag har varit orolig över att de högerradikala spökena skulle få mer makt i EU-valet och så blev det delvis, tyvärr. Vi i Norden bryter den mörka trenden och röstade på demokrati och klimat, vilka föredömmen vi är! Inte nog med att vi måste bekymra oss över det blivande nyvalet i Frankrike, vi behöver också förbereda oss på det värsta i USA. Varifrån kommer dessa mörkermän? Hat och polarisering är numera ett faktum och det bådar inte gott för framtiden. Citatet: ”Att inte säga något är ett val-med-följder” har etsat sig fast i mig, särskilt när folk vräker ur sig odemokratiska förhållningsätt, homofobier, kränkande uttalanden och saker med rasistiska inslag. Vilken sida om historien vill man stå på i framtiden? Och vilken framtid vill man ha?

Student 2024

Så tog Chelsie äntligen studenten och till vår lycka blev det också fint väder.

Chelsies klass hade tänkt på allt inför flakåket, bikini och en ölsäker overall.

Vilket partaj det blev på kvällen! Så kul att så många kunde komma.

Sofie och André höll i en frågesport om Chelsie. Vi fick oss ett gott skratt åt alla hennes tidigare tokigheter.

Vi bjöd på buffé och kaffe och tårta.

Kvällens troligtvis mest spännande inslag blev nog att vi hade en hemlig spådam med oss som siade om kärlek och annat under kvällen. Inte så att tegelstenarna susade omkring oss men dock en kaffekittel som på hög höjd damp ner på golvet utan förvarning efter en av seanserna,”spooky”, utbrast en av gästerna när det med ett hårsmån strök förbi henne.

Tack alla ni som bidrog till en toppendag för Chelsie. Gästen gör festen, som jag brukar säga och så blev det!