Äntligen!!

Då blev Chelsie, yngsta dottern äntligen myndig, som hon har längtat efter denna 18-års dag. Hon är sist ut i sin klass och det har varit ett ganska plågsamt år för henne eftersom nästan alla hennes kompisar fyllde 18 år redan i våras.

Vi firade henne med god mat och öppnade skumpan som vi väntat med att knäcka till just detta tillfälle.

Efter middagen gick vi ner till en bar i närheten av där vi bor och tog en öl. Ungdomarna fortsatte sedan vidare medan jag och Patric gick hem.

Den här dagen kommer att bestå av att städa och röja upp, nästan alla barn har bott hemma under julen och i dag börjar de skingra sig. André tog flyget upp till Umeå i morse, han ska fira nyår där och Corinne åker hem till Uppsala för att fira in det nya året på sitt håll. Själv har jag börjat plocka undan julsakerna och göra fint inför nästa kalas, Sofie fyller 22 år på nyårsdagen.

Nu tändas tusen juleljus

Jul är en av mina favorithögtider, jag älskar doften av hyasint med en blandning av saffran och kanel. I år fick vi också njuta av pudervit snö som singlat ner på Mosebacke torg.

Under natten hade tomten lämnat ett litet avtryck i barnens julstrumpa.

På förmiddag tog vi Djurgårdsbåten över till Galärvarvet och tittade till familjegraven som ligger högst upp på toppen. Det var skönt att röra på sig innan innan det var dags för ”dopp i gryta” till lunch.

Efter lunch knackade hustomten på och vi fick ett spel.

Det var inte vilket spel som helst utan en mordgåta som vi satt och klurade över fram till Kalle Anka, sedan var det paus för middag och julklappsutdelning, men efter det fortsatte vi att lösa mordgåtan, vilket vi till slut lyckades med. Kan verkligen rekommendera spelet.

Som vanligt stoppade vi i oss alldeles för mycket mat. Patrics revbensspjäll blev en julhitt, den hade bland annat marinerats i en flaska glögg och diverse andra olika ingridienser i ett dygn.

Tomten överaskade och kom på besök för paketutdelning och julkramar.

Vi avslutade kvällen med att sjunga, det ingick i ett spel jag och Patric fick i julklapp, det var så himla mysigt! I dag har vi promenerat i Stora skuggan och lekt. Jag gick först och ropade åt dem att gömma sig, medan jag blundade och räknade till 10 eller 5, därefter tittade jag upp och fick inte röra benen men jag fick vrida kroppen fram och tillbaka för att se om jag såg någon. Patric var inte den bästa på att gömma sig, men de övriga var snabba och även helt svettiga efter att ha lekt den ett 10-tal gånger. Det blev ett ordentligt motionspass.

Årsredovisning

När jag summerade ihop 2023 såg det en aning dystert ut men det dök också upp en och annan godbit, men hur såg året egentligen ut?

Januari började ganska deppigt för både jag och Patric opererade oss med en veckas mellanrum, han för prostatacancer och jag opererade mig för tredje gången för bröstcancer inom ett halvår.

Under en ganska lång period fick vi inte lyfta något som vägde mer än 1 kg. Vi tog det som en utmaningen och gick ut och handla flera gånger per dag för att komma ut och röra på oss, det blev en ost här och en liter mjölk där. När jag väl fick börja lyfta blev det en hel del Satsbesök, min muskelmassa var i botten under den perioden. I april började jag åter arbeta och jobbade 50%, det kändes bra. Årets Valborgsfirande blev en hit, den absolut roligaste firandet på många år, jag småfnissar fortfarande åt den dagen bara jag tänker på det.

I maj började jag arbeta 100%, det tog på krafterna vill jag lova, jag längtade mest till landet. I år hade vi verkligen tur med midsommarvädret, det blev en toppendag på bryggan på landet.

Under juli månad blev det begravning, Patrics mamma dog och vi var hemma i stan ganska mycket och tog hand om bohaget efter henne.

När semestern var slut rakade Patric äntligen av sig skägget, hallelulia! Under hösten har jag och Patric varit ganska kulturella, gått på teater, bio och show, det kommer vi förhoppingsvis fortsätta med även nästa år.

Det har blivit många svamputflykter under hösten, vi hittade flera jättebra ställen inte långt från där vi har stugan. Numera är det fullt i frysen med svamp både hemma och på landet.

Det här året har nog varit ganska tufft för barnen med både min och Patrics cancer, såklart hade jag helst velat bespara dem från allt detta, men det går tyvärr inte att få det ogjort.

Mitt beslut att gå ner i tid och arbeta 80%, med lediga fredagar har bidragit enormt till min återhämtning, det är ett av mina bättre beslut i livet. Tanken är att jag ska fortsätta med det, jag vill inte tillbaka till en heltid igen.

Det är tur att jag har Patric att luta mig mot när livet har varit som skakigast. Han är min klippa och min allra bästa vän sedan 1992. Jag ser fram mot 2024 som förhoppningsvis blir ett år där vi kan lägga cancern bakom oss.

God jul!

Sigtuna och Nobel

I går morse satte vi kurs mot Sigtunas julmarknad.

På vägen mot bilen såg vi knappt en kotte på Medborgarplatsen.

Det är verkligen en härlig traditionen att fika med en stor kopp kaffe och en juldopp på tant Brun, det har vi gjort sedan barnen var små. Själv bodde jag i Sigtuna som barn och besökte julmarknaden även på den tiden.

Alltså hur söta är de inte?

Att alla mina barn har barnasinnet kvar är få förundrat, de kan verkligen konsten att leka och ha kul.

Efter julmarknaden åkte vi hem och klädde upp oss till tänderna för nu var det dags för Nobelmiddag med prisutdelning.

Såklart fick alla varsitt Nobelpris och i år löd det så här:

1:a advent

Efter två veckor hemma blir det äntligen dags att gå till jobbet i morgon, ja, det tog sin lilla tid att bli frisk, men nu är jag på bena igen. Sofie, mellandottern följde med till landet i helgen, vi har myst i minusgraderna och gjort en fågelmatare.

Det finns en jättebra second hand affär i Västerås som vi tittade in i på vägen till landet och där fann jag flera fina stuvbitar som jag ska fortsätta göra bivaxdukar av, roligt att fynda och även slå ett slag för miljön. Vi gjorde också ett stopp hos vår lokala bonde och köpte färska ägg, lammracks och honung. De säljer också fårskinn, chili och tvålar, men det får bli en annan gång.

I fredags när jag tillfrisknat ordentligt tog jag en promenad längst med Götgatan och köpte julklappar, det kändes bra att vara ute och strosa, annars har jag beställt det mesta av klapparna på nätet, enkelt och smidigt. Jag gillar att vara förberedd så nu kan julen komma!