Bivax

I dag är den första dagen på nästan 14 dagar som jag orkat göra något mer än att bara ligga i sängen eller hänga i soffan. Jag blev aldrig riktigt bra från min feber i förra veckan så därför kontaktade jag sjukvården och fick en ordentlig utskällning för att jag inte sökt vård tidigare. Ja, ja, lätt att vara efterklok. Förutom influensa har jag lunginflamation, det i sin tur har gjort att min astma är i botten. Läkaren sjukskriv mig veckan ut.

Jag började färga håret för ca:16 år sedan, på den tiden var jag mörkblond, där och då bestämde jag mig för att ljusa upp håret ordentligt och har sedan dess haft en ljus hårfärg. I våras sa ett av barnen att jag borde sluta färga håret eftersom det kan innehålla gifter och också med tanke på att jag har haft bröstcancer. Jag funderade på saken och bestämde mig i början på sommaren att ”embrace the gray” Alltså, det går ju ganska bra, men jösses vilken tid det tar för utväxten att växa ut.

En kollega på mitt jobb sa att det var jättelätt att göra egna bivaxdukar. Okej, tänkte jag , varför inte. Jag provade i dag och gjorde tre dukar och insåg att det faktiskt var ganska enkelt. Tyvärr får jag fortsätta en annan dag eftersom jag behöver fler fina tyger.

Så här gör du en bivaxduk:

  1. Lägg ett smörpapper på en värmetålig yta, t.ex. en skärbräda i trä.
  2. Bred ut tyget på smörpappret.
  3. Stryk tyget så att det blir slätt och fint.
  4. Riv bivaxet i små bitar och placera ut det med jämna mellanrum på tyget. Det går åt mindre än man tror.
  5. Täck med ett till smörpapper och stryk försiktigt med ett strykjärn. Vaxet smälter vid 62-65° så det räcker att ha strykjärnet på mellanvarm .När allt vax är smält ser man tydligt ifall det saknas vax på vissa partier.
  6. Lägg på mer vax och stryk igen. Det här momentet kan man få upprepa några gånger tills hela duken är impregnerad med vax.
  7. Blir det för mycket vax så att det undre pappret är alldeles kladdigt kan man täcka duken med en bit hushållspapper och stryka igen, då suger pappret åt sig överskottsvaxet.
  8. När du är klar kan du torka av det varma strykjärnet med en bit hushållspapper. Pappret suger åt sig vax som har hamnat på strykjärnet.
  9. Nu är duken färdig att använda!

Influensa

Redan i fredags när vi hade gäster över började jag känna på mig att något var på gång i kroppen och mycket riktigt, jag blev både hängig, lite febrig och förkyld dagen därpå. Även om jag inte kände mig helt bra på lördagen hjälpte jag Patric bära kartonger till hans nya kontor på Kungsholmen, alltså wow, vilka fina lokaler, de har loungeavdelning, en jättestor gemensam matsal och en bardel där de kan ta en afterwork på fredagar. Jag tror han kommer att trivas utmärk där.

Efter att ha baxat in allt på hans nya kontor tog vi en sväng till Sofie och målade om deras dörrar i lägenheten. När vi var klara åkte vi i en fullbelamrad bil till landet. Om vi hade många saker i förrådet på landet sedan flytten från gamla villa i Huddinge, är det ingenting i jämförelse med hur det nu ser ut. Med viss möda lyckades vi dock pressa in resten av sakerna från Patrics gamla kontor in i gäststugan, å, hej å hå, vad knökfullt med saker det blev. På söndagen däckade jag ihop helt när vi åter var på plats hemma i stan. Hela veckan har jag legat med hög till måttlig feber i sängen med en slemhosta som jag lätt skulle kunna vara utan. Jag tog ett corona/influensa test och det visade på att jag har influensa. Eftersom jag har haft feber sedan i lördags och mycket slemhosta tyder det på att jag troligtvis har en infektion i kroppen också.

Innan influensan bröt ut var jag och Patric på bio och såg dokumentären ”Miraklet i Gullspång” Handlingen lyder: Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på mäklarkontoret är hon en kopia av deras döda storasyster, som begick självmord 30 år tidigare. Har du inte sett den, kan jag varmt rekommendera den.

Det är tur att jag har en dotter som har kunnat roa mig, det har behövts eftersom jag intagit ryggläge hela veckan.

Dags att tänka till!

I dessa tider när världen står i lågor och det är oroligt både på hemmaplan och utanför vår räckvidd, känns det extra svårt att ta in allt som händer. Att det ser ut som det gör, börjar jag sakta men säkert förstå. När vuxna människor med all sitt förakt och sitt eget dåliga mående ger sig på och smutskastar sin omgivning och skapar dessa oförätter är förståelsen stor till varför hat och krig utbryter. Jag blir så illa berörd över dessa skadelystna handlingar som kan sätta spår hos andra människor för alltid. Jag önskar att fler börjar reflekterar över sin egen del i det som så småningom kan förgifta hela sin omvärld.

Dramatik och en vändning

Förra helgen samlades hela familjen på landet förutom yngsta dottern som tillbringade allhelgonahelgen med kompisar. Vädret var…regnrock och stövlar och med det på kunde vi trotsa vädergudarna och bege oss ut i svampmarkerna.

Tyvärr såg vi knappt en endaste liten svamp på grund av att alla löv singlat ner på marken, men av det lilla vi fick ihop kunde vi ändå göra en svart trumpetsvampssås till middagen. På kvällen blev Sofie dålig, hon fick ont i ryggen och kände sig inte bra, hon gick därefter och la sig i gäststugan. Efter ett tag började hon kräkas och vi misstänkte magsjuka. Fem på morgonen var hon jättedålig med hög feber och frossa, hon petade i sig paracetamol och ibumetin och febern la sig något. På eftermiddagen kunde vi åka hem.

På måndagen tog hon kontakt med sjukvården, de ville att hon skulle åka in till SÖS. Jag mötte upp henne där och hon fick diagnosen njurbäckeninflamation, hennes snabbsänka var jättehög. De ville inte lägga in henne men sa att om hon kände sig sämre så måste hon återkomma. Det gjorde hon dagen därpå. Hennes snabbsänka hade stigit ännu mer och hon fick snabbt dropp och en injektion antibiotika i armen och sedan blev hon inlagd över natten. Dagen därpå var hon betydligt bättre och fick åka hem.

Det är en lättnadens suck att det vände och att hon är på bättringsvägen, jag har varit så orolig.