Krig

Inte nog att vi haft pandemi i två år med nedstängningar och olika typer av förbud värden över, i går, torsdagen den 24 februari 2022 kom beskedet att Ryssland genomfört ett anfallskrig gentemot Ukraina, vilket betyder att ett i grunden demokratiskt land invaderas av en auktoritär granne. Putin uppger att länder som Sverige, Finland och i än högre grad de baltiska staterna och andra tidigare Warszawapaktsländer inte längre ska få försvara sig på det sätt de vill och gör. Även Ryska UD säger att Svenskt medlemsskap i Nato kommer att kräva svar. De menar på att om Finland eller Sverige ansluter sig till Nato kommer det att kräva Ryssland ”vidtar åtgärder” mot länderna.

En mörk tid är här och kanske kommer det att fortgå ett långt tag till. Allvarligt är också att SD ledare Jimmy Åkesson inte vet vem han skulle välja mellan, Putin eller Biden. Det talar sitt tydliga språk hur farliga krafter vi har så pass nära inpå oss.

Wikipedia förtydligar,

Demokrati är ett ord som kommer från grekiskans δήμος, démos – folk och κρατος, krátos – styre, herravälde, översatt: folkstyre) som syftar på några besläktade former av styrelseskick där makten i (oftast) en stat utgår från folket. I västvärlden säger man ofta ”demokrati” när man menar liberal demokrati.

Kamratpostens sammanfattning av kriget:

Rysk militär har gått in i Ukraina

Ryssland har startat krig mot grannlandet Ukraina. Nästan alla världens länder är emot det. Men Rysslands president Vladimir Putin verkar inte bry sig.

I flera månader har omvärlden misstänkt att Ryssland planerat att angripa grannlandet Ukraina. Den 24 februari hände det. Rysk militär gick in i östra Ukraina, och explosioner rapporterades från hela landet. Allt tyder på att Rysslands president Vladimir Putin vill göra området i östra Ukraina till en del av Ryssland. Och kanske vill han ta makten över hela Ukraina.

De flesta av världens länder fördömer det Ryssland nu gjort. Vladimir Putin har svarat med hota alla som lägger sig i Rysslands invasion av Ukraina med ”historiens värsta konsekvenser”. Det har gjort många människor världen över oroliga för vad som kommer att hända den närmaste tiden.

Det som hänt hittills är mycket hemskt, hundratals människor har redan dött. Men vi som bor i Sverige behöver i alla fall inte oroa oss för att det blir krig här.

Sociala medier översvämmas nu av bilder, videoklipp och information från Ukraina. Ofta är det svårt att kontrollera vem som ligger bakom och om videorna är äkta. Därför är det extra viktigt att vara källkritisk och inte sprida vidare bilder och information som är tveksam.

Kan pusta ut!

Det känns så skönt att vi fick vår lägenhet såld innan den stora 4-timmars visningen som skulle skett idag, söndag. Jag känner mig otroligt lättad och glad att någon annan tar över den. Jag har tyvärr inte trivts 1 minut i den här lägenheten och har hela tiden sökt efter en våning att trivas i. Som tur är har även det löst sig. Vi kommer att flytta till söder i början av april och det unga paret som ska bo här på Kungsholmen flyttar in den 2 maj. Den här gången kommer det att bli betydligt lättare att flytta än när vi flyttade från huset i Huddinge. Som tur var gjorde vi oss aldrig av med våra flyttkartonger, de har stått stadigt väntande i källaren, vilket var ett klokt val visade det sig. Nu är det bara att ta upp dem och börja packa.

Bye, bye!

Bläcket på avtalspappret hade knappt hunnit torka förrän vi gav bort våra utemöbler som stått på altanen till Sofie, mellandottern. De kommer att passa utmärkt på hennes och Viktors balkong.

Denna covid

För en vecka sedan började jag känna av ett tryck över vänster bröst, trycket kom och gick men var hela tiden närvarande. I söndags tilltog det ordentligt så på måndagmorgon knallade jag i väg till akuten på S:t Görans sjukhus. De tog EKG och flera blodprov i olika omgångar.

När sista provet analyserats klart sa läkaren att hon trodde att jag fått en hjärtmuskelinflamation efter covid, alla symtom stämde in på det. Jag skickades hem med order om att leva normalt men inte överanstränga mig eller lyfta tunga saker.

Tyvärr blev det ju inte riktigt den alla hjärtans dag som jag hade önskat mig, men som tur var har jag en dotter som går ”all in” när det gäller sådant.

Fortsatt trevlig vecka!

Blandad kompott

I fredags efter jobbet åkte vi till landet. André följde med. Det blev en blixtvisit, vi åkte hem redan efter lunch på lördagen, men vi hann med en mysig stund framför brasan med sonen. Dagen därpå tog vi en promenad i omgivningen och fick också tid över till att skrapa- och slipa bort färg på en byrå. Vi tog även en sväng förbi Ikea i Västerås och köpte en bäddmadrass till vår nya bäddsoffa från Sweef. Soffan är inte bara snygg utan galet skön att sitta i också. Vi beställde den redan i november och leveransen skulle ha skett i mellandagarna, vilket inte hände. Tydligen hade vi hamnat mellan stolarna. Butiken i sin tur var snabba med att kompensera oss. Vi fick ett avdrag på 4000 kronor och det var inte illa. Förutom bäddmadrassen köpte jag också en stor bukett med tulpaner som skvallrar om ljusare tider.

Jag och Patric planerar hit och dit hur vi ska göra med all förvaring i vår nya lägenhet. Ett av förslagen är att ta dit en snickare som i så fall får trolla bort dörren mellan vårt- och Chelsie, yngsta dotterns sovrum. Vi funderar på att göra en vägg där i stället, för då får vi in fler garderober.

Jag tror att det kommer att bli bra. Dörren på bilden tar vi i så fall med oss till landet och sätter upp den i stugan. I morse åkte Patric iväg till Helsingborg, han ska arbeta där några dagar. Själv ska jag lyssna på talbok och slappa i nya soffan. I morgon blir det nya friska tag.

Svinet

Februari, det är en månad som väcker stort hopp, om jag nu ska vara noga med verbens volym. Ena dagen sitter jag på en stjärtlapp och skriker ”se upp i backen, tre hål i nacken” till att i nästa sekund fälla upp paraplyet eftersom det regnar småspik från himlen , men det är också en månad där man kan mumsa i sig stora, feta semlor eller bara njuta av alla vackra och färgglada tulpaner, men det bästa är nog ändå att vi går mot ljusare tider. I helgen kom Corinne, äldsta dottern och hennes kille Simon från Uppsala, de hjälpte oss att bära och flytta ut möbler till landet. Vi sålde även Chelsie, yngsta dotterns våningssäng. Hela lägenheten känns så mycket finare och frächare efter att vi fått bort den. I dag åkte vi till Länna handelsplats och köpte lite kuddar och en matta och lite andra saker för att piffa till lägenheten. Vid lunchtid knorrade det till i magen och Patric frågade om jag kunde tänka mig att äta på ett hak i Jordbro industriområde som han hade hört var bra. Sagt som gjort åkte vi dit.

Vi var inte ensamma på ”Det arroganta svinet” ganska många hade sökt sig till det trendiga stället. Tyvärr blev vi inte jätteimponerade av maten. Jag beställde en pulledpork sandwich och Patric tog en Dirty turkey, min gick ut som segrare. Jag kan tycka att det var ett överpris att betala 110 kr för en macka. Den var visserligen god men vilket överpris.

Patric har lagat en jättelasagne så det är hög tid att sätta sig till bords för nu vankas det mat igen.