Gott nytt år!

Varje nyårsafton hittar vi alltid på någon aktivitet på förmiddagen. I många år åkte vi till Sydpoolen, äventyrsbadet i Södertälje och badade, i år blev det skridskor i Kungsträdgården med familj och vänner i stället.

Med spänstiga skridskoben och stadig blick tog han sig fram till den trygga skridskorinken och omfamna den hååååårt..

I veckan fyllde Chelsie, yngsta dotterns år, sweet sixteen. Det blev skönsång och paketöppning på morgonen. När hon väl kravlat sig ner från våningssängen strålade hon av lycka när hon fick syn på frukosten, mancakes.

Mancakes

C:a 15 st

2 1/2 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 msk strösocker

1 krm salt

2 1/2 dl mjölk (3%)

2 msk smält smör

1 ägg

Tillbehör: Bacon, salladslök och lönnsirap

Gör så här: Stek baconen knaprigt, stek sedan pannkakorna i baconfettet. Värm lönnsirapen med en gnutta cayennepeppar. Lägg upp pannkakorna på tallriken och lägg på bacon och salladslöken ringla sedan över den varma lönnsirapen.

Hon blev ordentligt uppvaktad av familjen.

Chelsie beställde hamburgare, pommes och jalapenopoppers till middag.

I kväll är Patric, jag och Chelsie hembjudna till goda vänner. De övriga barnen i familjen firar nyår på annat håll.

Ta hand om dig och gott nytt år!

Nu är det jul igen

Det är inte lätt att bo litet när alla barnen är på besök, jösses så trångt det blir. Vi behöver verkligen ett rum till. Under juldagarna bor tvillingarna hemma och med nöd och näppe har vi klämt in extrasängar som tar hela vardagsrummet och Chelsie, yngsta dotterns rum i anspråk. I går på julaftonen samlades alla barnen och Sofies pojkvän tidigt på morgonkvisten och öppnade paket som de fått i julstrumpan.

Sofie, mellandottern tog med sig egentillverkade godsaker, hon är en mästare på att laga mat och baka, allt blir jättegott.

Efter lunch kom hus- eller lägenhetstomten (som Patric numera kallar den) och knackade på altandörren. I paketet låg ett sällskapsspel, som heter, ”Secret Hitler”, alla stelnade till, vad var nu detta? Trots titeln till last blev spelet en succé, alla var överens att det var det bästa julklappsspelet vi haft. När det var dags att säga adjö till Kalle Anka och efter det att jag lagt sista handen på julmaten blev det dags att äta julbord. I år skalat vi ner på köttsidan och hoppade över bland annat revbenspjällen, men som vanligt fanns det olika sillinläggningar, laxar och Janssons frestelse.

Proppmätta och belåtna slog vi oss ner i soffan för att smälta maten, vilket gick ganska bra, då plötsligt dök tomten upp och började dela ut julklappar.

En ovanligt söt tomte i år.

Det blev en lyckad jul i lägenheten, men jag saknade huset i Huddinge.

I dag blir det promenad Kungsholmen runt och sedan läsa böcker och fortsätta trycka i mig julmat. Juldagen är verkligen en slappardag utan krav, en lugn och skön dag helt enkelt.

Ta hand om dig!

Pelle Janzon

Till middagen i går gjorde vi min och Patrics favoritsmörgås till förrätt, en äkta toast Pelle Janzon. Mycket kan man nog tillskriva gourmanden Per som både var operasångare och gav namn till Janssons frestelse, men hans toast går verkligen inte av för hackor.

Ingredienser till Toast Pelle Janzon

4 portioner

  • 4 skivor formbröd
  • smör
  • 4 skivor oxfilé à 80–100 g
  • nymald svartpeppar
  • flingsalt
  • ca 120 g löjrom
  • 4 äggulor
  • 1 hackad rödlök

Så här gör du:

Stek brödet frasigt i smör. Lägg oxfilén mellan plastfolie. Banka ut köttet till tunna skivor med en kastrull, cirka 1–2 milimeter. Banka försiktigt så att köttet inte går sönder. Täck brödet med oxfilén. Mal över peppar och strö på lite flingsalt. Toppa med en klick löjrom. Gör ett hål i mitten av löjromen. Knäck en äggula i varje hål. Strö på rödlök.

I morse tog vi en långpromenad längst med Karlbergskanalen och hamnade vid Karlbergs slott. Vi avrundade slottsbesöket med att titta på Pompes grav (Karl XII:s hund) eller rättare sagt, den första Pompen av tre.

Innan vi landade hemma köpte vi en liten men smäcker kungsgran.

Med det fantastiska broderade budskapet ” det går över”

Ta hand om dig!

Granpolis

Än så länge har vi inte köpt någon gran, men jag hoppas att vi kan göra det till helgen. I år måste det bli en pytteliten sådan eftersom det knappt finns någon plats i vår lilla lägenhet. I vanlig ordning får vi väl klämma in den stackaren i någon av de få hörn vi har. Sedan ska granpolisen, det vill säga jag, försöka bringa någorlunda ordning i julgranspyntet. I helgen när vi besökte Ikea köpte jag upp mig på ett gäng kökshandukar för 5 kr/st. De tänkte jag använda som servetter till julen, det blev en billig och bra affär och de var dessutom fina.

Under december månad har jag gått in i en sorts adventsdimman, där jag lyckats klämt i mig ”kung Oscars” pepparkakor med mögelost på i drivor och hunnit prova på ett antal olika glöggsorter. Som tur är blir det inte så många söndagsglöggar till eftersom julen snart nalkas. Fast lite julklappar har jag däremot både införskaffat och slagit in.

Chelsie, yngsta dottern och jag har bakat pepparkakor och lyssnat på julmusik på Spotify.

Det blev en liten stad.

Ta hand om dig!

Nobel och andra festligheter

Det blev en fantastisk helg, en av de härligaste jag haft på länge. Det började i fredags efter arbetet, då alla barnen kom på besök. Vi åt Nobelmiddag och firade att Sofie kom in på lärarutbildningen och som vanligt blev det uppsluppen stämmning med mycket skratt och tjo och tjim.

På lördag morgon åkte alla utom Chelsie, yngsta dottern med till Uppsala. Vi hjälpte André och Corinne att flytta in i deras nya studentlägenhet. Den är verkligen jättefin, jag tror de kommer att stortrivas där.

På kvällen drack vi ett fantstiskt gott vin, ganska dyrt men verkligen jättegott.

Vi har som tradition att varje år åka till Sigtuna och gå på julmarknad. Förra året blev det ju tyvärr ingen på grund av corona, men i år blev det av. Vi startade morgonen på mysiga ”Tant Brun” och som vanligt åt vi deras adventsfika med kaffe och varm choklad med vispgrädde till. Det blev besvikna miner när vi upptäckte att pepparkakan i adventsfikat endast hade två ljus i sig, fastän den skulle bestått av tre. Nä, det var inte roligt.

I år var chocken så stor när jag meddelade att jag inte tänkte köpa någon mistel att Patric utbrast förfärat -” va, ska du inte köpa någon?” med en sådan besvikelse i rösten att jag ändrade mig på nolltid och ställde mig i kön och genast köpte en för jag ville liksom inte göra honom alltför upprörd, fast lite undrande är jag dock eftersom han varje år gnäller över mitt inköp gällande denna tingest. Nåja, nu är de köpt och uppsatt. Sofie, mellandottern i sin tur bestämde sig också för att köpta en.

Mina fina, fina, all kärlek!

I kväll är det dags igen för en julglögg, det är också en mysig tradition.

Ta hand om dig!

Grattis Sofie!

Yes! Vi kommer att få en grundskollärare i familjen. Sofie, mellandottern kom in på sin utbildning, som hon sökte i början av hösten. Hon ska börja i mitten av januari och slutar 4 år senare. Jätteroligt att hon och tvillingarna hittat varsin utbildning som verkar passa dem. Jag är stolt som en tupp!

I lördags var jag och Patric på Nacka strandsmässan på öl- och whiskyfestivalen.

Hade det inte varit så att jag fått fribiljetter dit skulle vi nog inte gått. Det kostade 300:- och då ingick bara entréavgiften och ett litet ölglas. Väl på mässan gick vi runt och provsmakade olika sorters öl, några smakade så illa att vi hällde ut det andra smakade riktigt bra såsom ett från Fjäderholmarna.

I kväll ska vi fira Nobeldagen och att Sofie kom in på sin utbildning. Alla barnen kommer på middag, även Sofie pojkvän Viktor. Älskar att omge mig med de bästa❤️

Ta hand om dig!