Äntligen halloween

Såklart har vi fixat med allt möjligt halloween-pyssel i dag. Vi har pyntat, bakat och några av oss har klätt ut sig. Äldsta dottern bakade klubbor till kvällens efterrätt.

DSC_0942

Innan det var dags för pumpatillverkningen hjälpte mellandottern den stora dottern med ansiktssminket.

DSC_0911

DSC_0915

Stor som liten, alla har deltagit  i urgröpandet av halloweenpumpor, ingen kom undan, inte ens barnens kusin.

DSC_0935

DSC_0929De superfina konstverken är nu på plats i trappen så nu kan alla traktens barn komma för bus eller godis. Vi har nämligen gott om den varan här hemma.

DSC_0938

Barnen har beställt Tacos till i kväll. Dags att sätta igång med att hacka grönsaker och steka köttfärsen.

Jag önskar dig en fortsatt fin rys-kväll med allt vad det innebär, för vår del vet jag att några i familjen ska titta på E.T. De tyckte det kändes väldigt halloweenigt, håller ni med om det?

Ha det gott!

So long, så länge.

Blodsockernivåer hit och dit

I morse väckte jag de stora döttrarna okristligt tidigt och det var heller inte med ett skutt av glädje de hoppade upp ur den varma sängen. Innan åtta satt  jag på träningscykeln och döttrarna på varsin crosstrainer. När vi var tillräckligt uppvärmda visade jag dem runt på Friskis & Svettis-gymmet. Mellandottern har varit där tidigare så hon fixade och trixade med sitt.

De kändes ganska vältränade. Stora dottern la på vikter på både armar och ben som inte ens  jag klarar av, det märks att hon tränar jujutsu. När vi kom hem såg de väldigt nöjda ut och tyckte ändå att det var ganska skönt att börja höstlovet med att kliva upp tidigt på morgonen och motionera, en bra start på dagen helt enkelt.

AA9628A0-A599-4D33-ACF8-3B98D23CF418

6CCD3AE8-D0E8-49DF-879D-05225D099E7C

Det har också tillverkats halloweengodis för fullt. Ironiskt nog kan inte stora dottern äta något av det. Hon har ett skolprojekt där hennes lärare tyckte att hon skulle starta projektet  just denna höstlovsvecka. Experimentet  går ut på att hon ska äta samma maträtt till frukost, lunch och middag varje dag fram till söndag. Det är en hel del meck med det för hon måste kolla upp blodsockernivåerna och skriva upp  vad värdena ligger på både före och efter frukost, mycket naturvetenskapligt med andra ord.

DSC_0910

Det ville sig inte riktigt…allt godis höll inte ihop, suck och stön.

DSC_0903

I går började jag titta på en ny serie på Netflix, Stranger Things, mja, den kanske var i läskigaste laget för mig, men jag  har bestämt mig för att  ge den en ordentlig chans. Efter en bit äppelpaj med massor av vaniljsås  ligger min blodsockernivån  på topp så nu är jag beredd  på massor med ruggigheter…hoppas jag.

Ha det fint.

So long, så länge.

En sorts trakasseri på jobbet

I går upplevde jag och min man något ganska märkligt. När vi  kom in på ett ganska folktomt Burger King stod det en kille framme vid disken och pratade med en av de tre unga tjejer i kassan. Alla tre tyckte jag såg ganska besvärade ut. Jag gjorde min beställning och såg mig granskande omkring. Vid bordet närmast kassorna ser jag fyra killar sitta och hänga utan någon tillstymmelse till vare sig mat eller dryck. Jag tycker mig se att killarnas uppmärksamhet låg på flickorna i kassan och på de få gäster i restaurangen. När vi slagit oss ner vid bordet intill följde vi med stort intresse vad som skedde i lokalen. Killen som stod vid kassorna gick fram och tillbaka mellan sina kompisar och tjejerna i kassan. En av kompisarna gick ut för att röka utan att släppa fokus på vad som skedde i restaurangen. Det kändes väldigt obehagligt och vi var båda överens om att vi trodde att killarna bevakade i alla fall en av tjejerna i kassan.

Jag blev så illa berörd att jag kontaktade Burger King i morse och berättade hur vi upplevt saken, för ingen ska behöva känna sig  bevakade på sina jobb av sina släktingar, eller för den delen någon annan heller.

I och med #Metoo-rörelsen tror jag att jag blivit mer vaksam över sådana här situationer för jag  kände att jag  reagerade på direkten och även min man.

IMG_1038 (1)

I morgon sparkar höstlovet i gång. Jag har fått massor av älgkött av min bror så en av dagarna ska vi ut i skogen och plocka färska kantareller till mina älgfärsköttbullar. Kanske vi hittar lite lingon också, det skulle sitta fint.

Ha det fint.

So long, så länge.

Mohahaha

I dag kunde man komma utklädda till yngsta dotterns skola. In i det sista var hon tveksam om hon skulle våga sätta på sig spökkläderna och allt ansiktssmink innan hon gick iväg. Efter en stunds funderande kom hon fram till att hon klär ut sig i skolan i stället, det kunde ju hända att någon blev skrämd av hennes åsyn på tåget. Med nerpackad blodig vit långklänning och ett gäng med fake blood begav hon sig av.

Jag ville inte vara sämre jag så jag skickade den här snappen åt henne.

IMG_3410

Jag har en bild till på lager som kan skrämma bort vem som helst.

IMG_3401

Nu för tiden behöver man bara sätta på sig en ansiktsmask… så vips är man en mumie. Ett bra tips inför den annalkande halloweenfesten, allt i ett. Det är bara att passa på att göra en ansiktsrengöring samtidigt som man kan skrämma slag på alla barn som kommer för trick or treat, himla fiffigt.

DSC_0893

Med en rysning inser jag att  dottern fortfarande har kvar massor med fake blod på burk och detta är bara början på Halloween.

IMG_3415

Min man bjöd på lunch i dag, på Långbro värdshus. Han åt älgwallenbergare,  själv valde jag den panerade torsken. Allt var jättegott.

IMG_3416

Jag måste ju säga att de var väldigt generösa med potatisen. Hade jag lyckats trycka i mig alla dem hade min man blivit tvungen att bära ut mig till bilen, eller möjligen rulla bort mig. Nåja, nu slapp han det som tur var,  för min del tog det STOPP redan efter en(1) potatis.

Hörrni, nu är det helg och sedan blir det ett höstlov på det. Barnen har längtat otroligt mycket till denna ledighet. Det kommer att bli toppen.

Har du några roliga tips på aktiviteter i Stockholmsområdet (för tonårsbarn) tveka inte utan hör av dig och berätta. Jag tänkte ta med mina stora tjejer till Friskis och Svettis, det kostar 20 kronor under höstlovsveckan. Detta gäller ungdomar mellan 15-19 år.

Må gott!

So long, så länge.

Himmelen öppnar sig

Vilken genomslagskraft #Metoo-rörelsen fick. Den blev otroligt effektiv, tydlig, snabb, konstruktiv och global.  Nätkampanjen har fått tusentals kvinnor att träda fram och bryta mot tystnadskulturen kring våld och sexuella övergrepp. Om #Metoo kan leda till att en enda av dessa kvinnor får upprättelse är kampanjen inte helt förgäves.

Jag hoppas att vi inom snar framtiden kan säga att den här kampanjen är startskottet till någonting riktigt stort som att allt fler kvinnor vågar anmäla sexuella trakasserier, kräkningar, maktmissbruk eller verbala trakasserier och att dessa problem hörsammas av mottagaren och att det kommer att tas på största möjliga allvar och att man inte väljer att titta bort eller sopa svårigheterna under mattan.

Ett nej är ett nej och inget annat, Martin Timell och ni andra män som inte förstått det…

DSC_1449

Det börjar ljusna i horisonten.

Ha det fint.

So long, så länge.

Lunch-tips

Tidigt i morse tog jag en snabb promenad i det disigt och helmulna vädret till Friskis & Svettis, där mötte jag upp min ”syster”.  Älskar att starta upp veckan så där lagom hurtigt. Jag tror och hoppas att jag lyckades  skaka ner en del av helgens alla festorgier och det behövdes sannerligen. Om jag rannsakar mig själv kan jag nog säga att jag  har smaskat på alldeles för mycket gott i helgen.

När jag ändå är i full gång med att dreglande tänka mat så ska ni få ett litet lunch-tips på en riktigt god smörgås av mig. Jag gillar getost i olika konstinstallationer och det här receptet gick hem i stugan.

Surdegsbröd med rödbetor och getost.

Getost

Färdigkokta rödbetor

Smör

Surdegsbröd

Pinjenötter

Gör så här: Dela surdegsbrödet i i skivor. Lägg på getost och rödbetor på brödet, lägg ett brödlock på. Stek smörgåsen i smör tills den får fin färg. Toppa med pinjenötter. Serveras med ruccola och en god sallad.

DSC_0885

DSC_0888

Här hemma tänder vi ljus för fullt, dagarna blir ju allt kortare och mörkare. Jag älskar mina nya oljelampor som jag köpte för inte så länge sedan. Det ger ifrån sig ett  fint och mysigt sken.

DSC_0766

Snart ska jag sätta igång och börja tjata på de stora barnen att ta tag i dammsugaren, den har stått stilla alldeles föööör länge, dammråttskolonierna har börjat växa till sig rejält under deras sängar. Nu är måttet rågat! Hälsningar från en icke glad mor…

Ha det fint!

So long, så länge.

Hummerhamburgare

Min man var inte särskilt entusiastisk efter jag bokat bord på Burger & Lobsters på Norrlandsgatan i stan, men det tog han snabbt tillbaka efter första tuggan av sin lobster taco.

Till huvudrätt blev det The lobster burger som var vansinnigt god. Blandningen av hummer och kött kan man kanske tycka märklig, men i mitt tycke passade det väldigt bra ihop. Pommes fritten som serverades till var otroligt krispiga och helt perfekt gjorda.

Nästa gång vi går hit tar vi med oss barnen. Jag vet att de kommer att älska det här stället.

IMG_3368

IMG_3389

IMG_3387

Mätta och belåtna fortsatte vi till Globen och minglade runt på en 60-års skiva.

IMG_3386

Söndagen har gått i ett lugnt tempo efter helgens alla festligheter. Jag är inte van vid så mycket lustifikationer på en och samma helg. Nu är det dags för lite söndagsmys. Jag har känt mig halvfrusen mest hela dagen och därför kändes det riktigt skönt med en härlig brasa. Nu fattas det bara en bra film.

Ha det fint!

Mina kära gamla barndomsvänner

I morse hastade tvillingarna i väg för att göra högskoleprovet. De kom hem en snabbis under lunchrasten och fick lite mat i magen. Med förnyad energi återvände de till de återstående proven. Jag håller tummarna att det går bra.

I går var jag på den norra sidan av stan och träffade mina gamla klasskompisar. Tyvärr blev det bortfall med två personer.

Kvällens värdinnan bjöd på en mycket god trerätters middag. Hon serverade även gott bubbel med snittar till.

IMG_3303

Allt gick åt i rasande fart.

IMG_3304

IMG_3311

Det blev mycket skratt och prat,  såklart pratade vi en hel del gamla minnen, för vi har ju dock känt varandra i  37 år och min ena vän, hon som spexar på bilden nedan har jag känt i  42 år…herregud, vad gammal hon är.

IMG_3314

Kvällen kunde inte sluta bättre än när värdinnan skulle visa min äldsta vän några balett-bars-poser från sin träning.

IMG_3354

IMG_3351

Den smidiga balettjejen till vänster var min vapendragare på gymnastiken i skolan. Vi båda hatade allt som hade med koordination och smidighet a’la Idlaflickorna att göra. Vi hade den förmånen att ibland få vara med på  killarnas gymnastik i stället.  Kvällens balettmoves blev därmed väldigt uppskattade från min sida. Hon är sig lik, inte mycket har hänt på dessa fyrtiotvå år, hehe.

Ha det fint!

Stjärnfall

Den här helgen har  jag verkligen sett fram emot. I kväll ska jag träffa mina gamla klasskompisar, vi har träffats lite sporadiskt då och då under åren och vi brukar åka hem till varandra och äta middag. I kväll beger jag mig till den norra sidan av stan och hälsar på.

I morgon blir det stor 60-års baluns vid Globen. Jag har chockat mig själv med att köpa ett par glittriga tunnstrumpbyxor.

Innan festen ska jag och min man ut på stan och äta middag. Jag har väntat  länge på att få rå om honom helt själv. Det är sällan vi gör något ihop bara han och jag ( förutom att åka till sopstationen då). Oftast har vi ett helt barnkoppel i släptåg. Det är inte illa det heller men ibland är det skönt att det är bara vi  som gör någonting tillsammans. Jag hör redan nu att yngsta dottern protesterar och inte håller med om den saken.

DSC_0872

Tidigt i morse mötte jag upp min ”syster” på en av cyklarna på Friskis  & Svettis. Vi kunde stolta konstatera att vi varit hurtiga i sex -snart sju veckor. Vi satt och sken som två solar efter vårt pass, fy fasiken vad duktiga vi är.

Ni missar väl inte kvällens stora meteorregnet som kan observeras i stjärnbilden Orion, och som är rester från Halleys komet? Det som sker är att jorden passerar en gammal kometbana från Halleys komet. Då möter den grus och stoft som kometen lämnat efter sig och som förintas som ljusstrimmor uppe i atmosfären. Den aktuella meteorsvärmen kallas Orioniderna då den ser ut att komma från stjärnbilden Orion.

<span>Den aktuella metersvärmen kallas Orioniderna då den ser ut att komma från stjärnbilden Orion.</span> <span>FOTO: <a href="https://www.flickr.com/photos/ikewinski/8106388070/in/photolist-dmkmKy-dmtRAu-dmHoEm-dmHn4R-79ndzC-gWXsXB-aypj8x-dn4hyY-gWWrfo-aypikv-dn2rLF-dkwyZb-A6g8Hi-79DQUk-79eBJi-79dawi-79d9Kn-A3XTFY-79db1H-79d91D-79gZph-aypgNR-dmzun3-79d7SV-79bnW6-aypk2T-aypk9X-aypjMD-ayrZBq-dmzucd-dmzuAo-ays2fE-dmzsCZ-dmzssc-dn6EgZ-qB4E7j-dm55Jt-dmyDSi-dmyCWH-dmyBYk-dmyAQM-dmyzYK-dmyAof-dmyxeT-dVfdxg-dmzuJU-dmzrBD-dnGPm9-dmrnKG-793uCZ" target="_blank">Mike Lewinski/Flickr</a></span>

Ha det fint och trevlig helg!