Spetskål, en glömd grönsak

I går flyttade André hem igen efter tre månader i en andrahandslägenhet. Det tråkiga i kråksången är att han hade ett jobb som han trivdes jättebra med, men han fick ju som bekant sparken från Vapiano i och med corona eftersom Vapiano höll på att gå i konkurs. Tur i oturen så hade han betalt tre månadshyror i förskott så han kunde bo kvar i lägenheten tills nu. Det bästa med att han flyttar hem är nog att jag kan göda honom ordentligt. Det finns mycket god mat att göra. I helgen  hittat jag ett nytt gott tillbehör i stället för pommes frittes:  spetskål i ugn. Mmmm, så gott!

Spetskål i ugn

1 st spetskål

1/2 citron

smör

honung

salt /peppar

Gör så här: Dela spetskålen i fyra delar. Lägg den i en ugnsform. Hyvla över rikligt med smör. Ringla över honung och pressa över citron. Salta och peppra. In i ugnen i  25 minuter.

I går åt vi tonfisk. Jag älskar den firren.

Till förrätt gjorde vi friterade supergoda calamari med hemmagjord aioli till. Patric vässade kniven, knivskarpt och skar bläckfisken tunt. Vi vände den i mjöl och friterade den tills det blev gyllengul. André mumlade mellan de frasiga tuggorna att detta kunde han leva på i all oändlighet.

Och nu några ord om det som händer i USA: En polis trycker ner sitt knä mot den svarte mannens hals i över 8 minuter medan någon filmar. Mannen dör senare i ambulansen. Det blir upplopp i flera delstater. Nu börjar poliser skjuta vilt med gummikulor, även journalister som fredligt meddelar att de är från pressen. Vi ser hur svarta journalister i direktsändning blir gripna av poliser, alltså bara de svarta inte de vita. Donalt Trump twittertumme går glödhet med fortsatt tvivelaktiga och direkt osanna budskap. Twitter får nog och varnar för Trumps tweets. Trump går i taket och skriver på en presidentorder.  Jag håller med Taylor Swifs sågning:

”Efter att ha underblåst vit maktrörelsen och rasism under hela din mandatperiod så har du mage att låtsas vara moraliskt överlägsen innan du hotar med våld? ’När plundringarna drar i gång så börjar skottlossningen också?’ Vi kommer att rösta ut dig i november, Donald Trump”, skrev Taylor Swift på Twitter.

Ta hand om dig!

Vaccin med superdator - Voister

Funderingar

I dag har 4 125 personer i Sverige dött, vilken sorg. Vi vet ju ännu inte hur dödstalen kommer sluta men en sak är säkert och det är att varje dag kl:14.00 så kommer Folkhälsomyndigheterna att deklarera nya dödsfall. Alla lika tragiska och då särskilt för dess anhöriga. Själv går jag omkring och dansar tango mellan stora och små människor som jag gående möter i olika trånga eller för den delen rätt stora utrymmen. Ska vi ta en  höger eller en vänstersväng ? Eller, hoppsan, det är fullt i det minimala utrymmet i köket till lärarrummet bäst att ställa sig i kö och vänta, men vad nu då? Varför tränger sig alla förbi mig, ser dem inte att jag väntar? Men förfasiken det är ju redan knökfullt i det pyttelilla utrymmet vid kaffetermosarna?

Är vi tillbaka i vardagen? För just nu trängs vi som om corona inte existerade. Inte undra på att folk dör.

Vaccin med superdator - Voister

Morris & co

Jag har knappt hunnit sitta ner under hela helgen. Vi har slitit som djur varje dag från tidig morgon till sen eftermiddag. Nästa vecka flyttar André hem igen. Den första mars flyttade han hemifrån. Veckan senare fick han sparken från Vapiano på grund av corona. Tyvärr har det inte sett särskilt ljust ut på arbetsfronten för honom så därför blev det bara att packa sitt pick och pack och flytta hem till pojkrummet igen. Såklart förstår jag att det inte känns särskilt kul för honom så därför har vi i helgen målat- och tapetserat om hans rum. Jag blev så nöjd, särskilt över den engelska tapeten från Morris & co, den är ”to die for”.

Det känns inte helt fel att bara fokusera på huset. Tidigare har vi mest ägnat oss åt landet, det behöver vi inte längre fundera över utan nu är det hemma som gäller. Det känns faktiskt riktigt skönt. Vi har heller inga särskilda sommarplaner i år mer än att fixa här hemma och göra några utflykter i närområdet. Under hela februari-mars arbetade Patric i Örebro. I sommar är det Jönköping som gäller. Jag hoppas att i och med pandemin som härjar att han kan få jobba i cyberrymden i stället för att vara på plats i den delen av landet. Det var tufft nog med Örebro. Men nu är det dags att kavla upp ärmarna igen för det är dags att flytta runt sängar.

Ta hand om dig!

Vaccin med superdator - Voister

Den cyklande solrosdottern

Äntligen, som jag har längtat efter lite ledighet. Det finns hur mycket som helst att göra här hemma. I morse var vi nästan först på tippen. Vi hade hela släpet fullt av skrot från bl.a landet. I morgon blir det en ny tur dit igen eftersom det fortfarande finns en hel del att slänga. Altanen är en annan del som man kan pyssla ihjäl sig på. Förra veckan rengjorde vi trädäcket grundligt och oljade sedan in det, det blev så fint. I dag fixade Patric elen till nya markisen och själv passade jag på att pimpa runt om. För ett tag sedan köpte jag hem små lampor som ger ifrån sig  ett mjukt gult sken. Ljusslingan har jag satt på staketet.  Jag tog även fram den gamla ljusslingan från landet med kulörta lyktor, den passade perfekt under markisen. Nu får vi bara hålla tummarna att det fina vädret kommer. När vi sålde landet fick vi lite krimskrams av mäklaren, en av sakerna var tre påsar solrosfrön. Ehh, tack!  Jag sneglade på dem och funderade om jag någonsin skulle öppna någon av påsarna, men som en blixt från klar himmel kom jag på att den yngsta cyklande dottern och hennes kompis skulle kunna ta påsarna och plantera ut dem här i krokarna. Tänk vad mysigt att se lite solroser lite varstans i söderort. Varken Chelsie eller kompisen förstod riktigt var tjusningen i detta låg men efter min pepptalk verkar det som att det eventuellt blir av. Guerilla gardening!

Snart dags att grilla, det blir svensk fläskfilé, pommes och en rosépepparsås till. Jag hoppade förrätten eftersom Chelsie skulle baka, men det verkar som om hon glömt det. Nåja, ingen fara skedd, det finns en dag i morgon också.

Ta hand om er!

Vaccin med superdator - Voister

Vingåker

Patric kom hem i veckan med ett jättehål på sin kostymbyxa. Även hans jeans såg ganska nedgångna ut. Beslutet var inte svårt. Det blev en tur till Vingåkers outlet med hela familjen utom Chelsie som skulle plugga. Det var ingen tillfällighet att det blev just det stället. Redan under veckan hade vi bestämt oss för att åka på en visning av ett landställe i krokarna av Katrineholm. Men först blev det ett tanka på el och ta en kopp kaffestopp.

Patric köpte en linnekostym och två par jeans. Av barnen var det bara Corinne som fick lite köpt. Det blev snabba ryck i butiken eftersom vi skulle i väg på visning. Vi  hann dock med en tur till Iittala-butiken. Jag köpte ett par cocktail- och rödvinglas.

Stället vi tittade på kändes inte rätt. Det var charmigt men ingenting för oss.

I går åt vi vit sparris med hemmagjord hollandaisesås till förrätt. Otroligt gott. Smaklökarna tog ett glädjeskutt utan dess like. De hämtar sig fortfarande…

Corinne har precis åkt i väg till Uppsala. Hon kommer att vara där tills skolan slutar. Efter det flyttar hon hem igen under sommaren. Hon kommer att sommarjobba på Ikea, då blir det nära och bra till jobbet. Men vilken kort vecka vi har att se fram emot! Jag är ledig på fredag, det ska bli så himla skönt. Vi har massor att göra här hemma och jag längtar att få lite ordning i huset. Passar samtidigt på att skicka en bamse grattiskram till värdens bästa änglapappa som fyller år i dag. Jag saknar dig!

Ta hand om dig!

Vaccin med superdator - Voister

En å två å tre sardiner…

Det har tagit emot att gå och gymma i dessa corona-tider. Jag har helt avstått från det sedan sportlovet. Och det ska gudarna veta att det känner jag av. I morse svingade jag inte med lätthet benen över sängkanten. Ryggen kändes helt stel. Någon timme senare började den göra så pass ont att jag fick klämma i mig några alvedon/panodil för att överhuvudtaget överleva. Under hela dagen har jag  haltat fram som en ledbruten hund. Nä, någon glädjens tid känns det verkligen inte som. Vädret har ju inte heller varit på topp, kallt, regn, snö, hagel om vartannat. Det är tur att det är fredag i morgon annars vettetusan hur det skulle gå. Morgondagen kommer förhoppningsvis bli den stora ljusglimten i allt det blygråa. För här ska det mysas. Det kanske kan bli så att jag får smaka en sardin av Sofie.

För vem älskar inte en chokladsardin?

Ta hand om dig!

Vaccin med superdator - Voister

Adjö, hej då, förväl

Nu är allt flyttstädat och klart på landet. Vi hyrde ännu en skåpbil i lördags och tog med oss de sista sakerna. De som köpt torpet sa att vi fick lämna kvar det vi inte ville ta med oss, vilket vi tog dem på orden. Vi har lämnat kvar en soffa, flera små bord, en byrå och en Hemnes dagbädd. Det blev lite ”win win” över det hela. Tyvärr ser det inte lika muntert ut här hemma, alltså, vad med prylar vi tryckt in överallt. Visserligen har vi ett stort hus men Herre Gud vad trångt det blev helt plötsligt. Saker överallt. Tanken är att vi ska köpa ett nytt sommarnöje så småningom, men det vet man ju inte när det blir av. Här har vi hur som helst två glada flyttgubbar.

Häggen har ju redan slagit ut och doftar både mycket och gott, men det blev en överraskning att även syrenen började slå ut.

Och där gick sista lasset…

Till och med flaggstången såg bedrövad ut när vi lämnade ön för gott.

Det var tur att vi blev uppmuntrade av denna Ica-arbetande böna när vi kom hem.

Det känns lite vemodigt att ta farväl av torpet. Ett ställe som vi aldrig mer komma att besöka igen.

Ta hand om dig!

Vaccin med superdator - Voister