En badkruka

I morse vaknade jag av att en ofärskämt pigg fluga surrade runt över mitt öra, alldeles för tidigt. Varmt och kvavt var det dessutom i sovrummet. Det var bara att släpa sig upp och sätta på en stor kopp kaffe och vakna till ordentligt. Två koppar senare blev det en tur in till Eskilstuna för lite matshopping. André och Corinne kommer ut till ön i kväll efter att Corinne slutar arbeta. Vi behövde mer proviant. Förutom att jag slipat fönster hann vi även med en tur med båten. Både jag och Chelsie gjorde dagens mest lyckade svanhopp från den minimala badstegen på båten.

Patrics badbyxor var däremot helt kruttorra när vi i full fart for hem.

Det blev en riktigt härlig halvdag på sjön. Hoppas att vi kommer ut snart igen.

Kitta, slipa och måla

Härligt med lite högre temperaturer som det har varit i dag. Just nu är jag inne i ett neverending-projekt, skrapa, slipa, spackla och måla fönster. Jag har åtta fönster som akut måste fixas, fyra av dem är igenspikade och ett går inte att få upp haken på eftersom någon smart person byggt in fönstret på ett mycket märkligt sett. Ja, det är bara två av många, många problem som måste lösas. En annat härlig nöt att knäcka är fönsterkarmarna, de är målade med vit plastfärg och sitter som berg. Inte ens värmepistolen råder på den gamla falnande plasten.

I stället för att sätta tillbaka fönsterna innan de är klara har jag täckt de gapande fönsterhålorna med byggplast.

Haha, visst ser det otroligt trivsamt ut?

Patric fortsätter med sitt hästjobb att vinterbona huset underifrån. Nyss var han tvungen att avsluta glasfibergörat för dagen för att duscha och hoppa i kostymen. Det blir en fram- och tillbaka tripp till stan för lite jobb. Tanken var att vi skulle ta båten till pizzerian mitt över fjärden i kväll för att slippa laga mat, men det får bli vid ett annat tillfälle. Nä, dags att sätta fart och fortsätta kampen mot väderkvarns-plasten.

Blött och omuntert

I morse vaknade jag av att regnet trummade på fönsterbläcket. Jag glömmer oftast bort att kolla väderappen, vilket jag kanske borde ha gjort för i dag hade jag tänkt måla lekstugan med falu rödfärg.

DSC_0006-3

Nåja, det fanns fullt med andra projekt att ta tag i inomhus. Jag har inte lidit av arbetsbrist direkt, vare sig inom- eller utomhus. En av sakerna  jag var tvungen att hantera var tvättberget. Det gick bra tills jag insåg att torkmöjligheterna var något begränsad.

DSC_0001-3

Men som den fiffig problemlösaren jag blivit efter 4 barn fixade jag biffen. Numera är vardagsrummet fullt med kläder i alla de slag. Förhoppningsvis torkar de snart. Fast vad det verkar kommer det nog att ta sin lilla tid, nu flera timmar senare är allt fortfarande ganska blött.

Magiskt

I går blev det två rejäla svängar till ett och samma byggvaruhus. Vår släpkärra klarade inte av allt material som vi skulle få med oss, så vi var tvungen att låna en ännu större kärra för att göra jobbet. Vi ska vinterbona torpet och därmed måste en massa nödvändiga saker införskaffas. Vi ska börja underifrån med att isolera källaren. I förra veckan var Patric ledig i flera dagar. Även denna vecka kommer han att vara ledig i några dagar. Det känns jättelyxigt att han också har semester. Jösses, vad vi får saker och ting gjorda.

DSC_0010

Vi har en många projekt på gång men vi passar också på att slappna av och njuta av det fina vädret.

img_1734

Än är det inte särskilt varmt i vattnet men någon här har varit modig.

Midsommar 2019

På midsommarafton går jag alltid  ”all in” för att barnen ska uppleva att midsommar är just till för dem. Det blev samma sak i år fastän vi endast hade med oss ett av våra barn till ön, de övriga ungdomarna firade på annat håll.  Vi började dagen med att hämta upp grannpojken för att plocka blomster till våra kransar.

DSC_0008-2

I år styrde vi vår kosa till Strömsholms midsommarfirande och fick uppleva något helt nytt. Med skräckblandad förtjustning stirrade vi häpet på Freddy Amigo som med höga operatoner framförde ”du gamla du fria” på ett väldigt unikt och speciellt sätt.

DSC_0035

Mållöst tittade vi oss runt omkring för att se de andras reaktion, det såg illa ut. Vi kunde lätt konstatera att han inte hade behövt någon mikrofon. Efter hans framförande ringde det fortfarande i öronen på oss en bra stund. Vi tog oss ann fisdammen.

DSC_0018

Och chokladhjulet.

DSC_0023

DSC_0022

Patric visade vägen till nästa happening.

DSC_0028-2

Kast med liten boll rakt i…

DSC_0025

…toaletten. Nä, vi lyckades inte särskilt bra att få i bollarna.  Vi tog i stället en bensträckare till Strömsholms slott. Otroligt fint.

DSC_0046

DSC_0049

Mellan glasskylen och vykorten i butiken intill slottet stod en underbar ljuslykta. På nolltid  var den paketerad och köpt. Barnen blev inte heller lottlösa, de fick varsin glass.

DSC_0042

Väl tillbaka till festområdet berättar speakern att nu är det dags för en uppvisning. Intresserat sträckte jag på halsen för att se vad som nu skulle ske. In kommer ett gäng med käpphästridande barn.

DSC_0058

När ridlektionen avslutats med en kram till hästen fick alla som ville rida på en lånad käpphäst. Då ser vi hur Freddy Amigo kastar sig över en av hästarn och i full skritt hetsigt varvar barnen runt midsommarstången. Speakern ber honom att tygla sin galopperande häst.

DSC_0060

Jag och Patric är i extas över hans vilda och svettiga framfart runt midsommarstången där han likt en pansarvagn tar sig fram mellan alla försiktigt ridande barnaskaror. Till slut ser vi hur han kastar upp hästen på axeln och helt slut lunkar fram till speakern och lämnar tillbaka den numera oalerta hingsten. Med honom glatt i tankarna fortsatt vi hem för att klämma i oss i vanlig ordning fullt med god midsommarmat.

 

Mätta och belåtna öppnade jag upp årets 5-kamp med några väl valda ord.

DSC_0069

DSC_0072

Kast med foppatoffel.

DSC_0076

DSC_0097

DSC_0090

5-kampen avslutades på allra bästa sätt.

DSC_0115

Det vill säga med en gracil och svingandes 55-åring i en lian. Patric och grannarna hade om jag förstår saken rätt, svårt att sluta skratta.

DSC_0110

Fortsatt trevlig midsommarhelg!

Cykelfynd

I natt vaknade Sofie upp av att hennes visdomstand gjorde fruktansvärt ont. I morse bokade jag en tandläkartid åt henne, hon ska dit i morgon. Det innebär att Patric och Sofie åker till stan early birdy i morgon bitti. Patric är där över dagen, han ska arbeta lite, sedan kommer han ut till ön igen. Sofie och resten av ungdomarna stannar kvar hemma och firar midsommar på annat håll. Jag saknar när barnen var små och hängde med oss på midsommar, det känns så tomt utan dem, fast det är tur att Chelsie fortfarande vill fira med oss. I dag gjorde vi ett riktigt loppisfynd. Vi köpte en gammal raritet i form av en 70-tals Monark cykel.

DSC_0030

DSC_0029

Nu kan hon cykla runt på ön och omnejden, det kommer att bli jättebra. Patric är den som gjort mest fynd på alla loppisarna vi varit på. Han har samlat på sig fullt med böcker av Alf Henriksson och Frans G. Bengtsson, nu har vi värsta biblioteket här.

Skolkritisk

I morse när jag satt och läste tidningen fick jag syn på en väldigt intressant artikel som handlar om skolan. Det som framför allt fångade mitt intresse var den inledande meningen: ”Många pratar om kritiskt tänkande och socialt lärande. Det låter fint. Men kreativitet och nytänkande uppstår ur kunskap. Progressiv pedagogik utan faktakunskaper löser inte skolans problem, skriver Isak Skogstad.”

DSC_0013

Under åren då barnen gått i skola har både jag och Patric irriterat oss på att barnen måste spruta ur sig  kritik och kreativitet i olika ämnen för att få de högre betygen, utan att egentligen ha tillräkligt med kunskap inom ämnet. Frågan är varför det gått så snett för den svenska skolans resultat i alla Pisa-undersökningar? Jag tror att det delvis berott på detta fokus på kritiskt tänkande och kreativitet på bekostnad av faktakunskap. Det har varit för flummigt, lärarna har inte gått till botten med all kunskap inom området, utan låtit barnen ta reda på det alldeles själva, vilket inte alla har möjlighet till. Finland har i många år varit i framkant gällande Pisa-undersökningarna. De har inte förändrat skolsynen nämnvärt under de senaste decennierna. De håller fortfarande fast vid det man förr kallade ”korvstoppning”. Jag tror att det är rätta vägen att gå. Jag tror att då får alla barn och ungdomar samma chans att kunna inta kunskap på. Även barn med koncentrationssvårigheter. De behöver inte fler svåra och obegripliga moment att ta sig igenom, utan kan lugnt koncentrera sig på ett och samma moment. Att tänka utanför boxen utan att ha tillräkliga kunskaper i ämnet är inte vad barn behöver, de behöver kunskap för att senare i livet kunna tänka utanför boxen.

DSC_0024

Ö-råd

I går var det skolavslutning för Chelsie. Hon slutar 7:an. Hon tyckte vi kunde fira in sommaren och för att hon fått ett strålande betyg i de flesta skolämnena. Det blev sushi i centrum. Sofie och Patric följde också med.

När vi svalt det sista av sushin kvistade vi snabbt hem för att åka till landet. Patric är ledig några dagar och André (kors i taket) följde också med. I dag blev det ett plågsamt möte på landet. Det kryllar verkligen av märkliga människor med konstiga inställninga på denna lilla plats. På riktigt tyckte man att de som är bofasta på ön borde betala mer i avgift än sommargästerna, eftersom hör och häpna de sliter mer på ön. Håll i mig så arg jag blev. Efter mötet nötte jag med foppatofflorna extra mycket på vägen till torpet.  Vädret är på topp och därför gick det inte att vara arg någon längre stund. Vi bestämde oss för en avsvalkande båttur. Men innan vi gjorde det var vi tvungna att bryta upp fönstret till stugan. Någon hade låst inne nycklarna.

Chelsie fick agera inbrottstjuv.

Vi hoppade i land på en liten mysig ö mitt i Mälaren och fikade.

Vissa tyckte att solen var lite fööör närgången.

Nu kommer det förhoppningsvis dröja ett bra tag innan jag åter är i stan. Jag kommer att njuta ö-liv så länge det bara går. Matronan på skäret, med andra ord.

Högtryck på smilbanden

I går var det min sista arbetsdag som jourhem. Med nya friska tag börjar jag arbeta som fritidspedagog i mitten av  augusti, men från och med nu har jag semester och några av barnen har sommarlov, yeh!

Hela familjen firade detta med att vaccinera sig mot TBE. Nu har vi fullgott skydd i 3 år. Innan dess var jag, Corinne och Chelsie till MediaMarkt i Länna. Corinne behövde en ny hårtork. Själv skulle jag köpa tandborstar till eltanborstarna. När vi närmade oss kassan hoppade en kille fram bakom en hylla och undrade hur mycket våra varor kostade tillsammans. -”tja, runt 500:-” svarade jag.  Han undrade då om jag ville signa upp för två gratislotter till postkodslotteriet och få en bonuskort. -” Vad är haken” undrade jag? – ”ingen” svarade killen glatt. Jag skrev på för postkodslotteriet och fick ett bonuskort på 500 kronor. När jag kom fram till kassan betalade jag endast 38 :- för hela kalaset. Väl hemma avregestrerade jag mig från postkodslotteriet. Den trevliga killen i telefonen meddelade att jag fortfarande har chansen att vinna två gratis omgångar under sommaren. Milda makaroner vilken tur vi hade. Gladast var nog dottern som inte behövde betala en krona för den nya hårfönen. Smilbandet har gått på högtryck hela dagen.

Nu är det nog!

I dag läste jag detta i Dagens Nyheter: ”En amerikansk politiker höll nyligen ett tal under en välgörenhetsmiddag. En bit in i anförandet levererade han några nedsättande uttalanden om vindkraft, bland annat med argumentet att kraftverken sänker värdet på närliggande fastigheter. Sedan kom hans punchline: ‘Och de säger att ljudet orsakar cancer!’ Den som på detta sätt påstod att roterande vindsnurror kan ge upphov till cancer var alltså inte vilken politiker som helst, utan USA:s president Donald Trump.”  Det är svårt att inte vilja skaka om karln ordentligt, dra ut hans bleka tunga och knäcka hans twittertumme mitt i tu. En långpromenad med ö-grannen senare var jag  åter på bra humör, även om den bittra eftersmaken i munnen fortfarande jäste i bakhuvudet. Vädret är helt fantastiskt. Vi bestämde oss för att ta med oss diverse godsaker i pick-nick korgen och ta en tur med båten.

Det blev en helt magisk dag på sjön. Otroligt mysigt. Grillen ska snart tändas vi har massor med god mat till kvällen. Patric har bland annat köpt en fin Roquefortost som vi ska sätta i oss. Jag kontrade med att köpa en bit rökt lax till förrätt, mmm.