Kräksprut i backen och en ond knöl på det

Vi vaknade upp till ytterligare en kall dag i fjällen. Äldsta dotterns fotknöl ömmade fortfarande från i går så hon och jag tog en bergsbestigningstur i stället för att åka skidor på morgonen. Vi knallade rakt upp med riktning mot toppen.

DSC_0007-2

DSC_0001

Vi hann inte mer än komma hem från turen så ringde min man och ville att vi skulle hämta dem i en av backarna. Yngsta dottern hade spytt på toppen av Englandsbacken och satt nu i en av pistvakternas värmestuga, dottern var allt annat än bra. Jag och äldsta dottern hoppade in i bilen och hämtade upp den ömkliga dottern.

Som tur var blev det lindrigt och efter lunchen var hon åter pigg och på benen igen. Jag undrar om det var någonting som hon åt som utlöste det hela, med tanke på att hon blev fullt frisk efter hon fått i sig lite lunch.

DSC_0081

På eftermiddagen kunde äldsta dottern äntligen åka skidor igen. Efter att ha vilat knölen en aning lånade hon mina pjäxor och kunde sedan rasa ner för fjälltopparna.

Mellandottern och sonen åkte för fullt i det gassande solljuset på morgonen.

DSC_0019-2

Där det händer, när det händer, Åre

Det verkar vara kallt i hela landet idag. I  Åre har vi haft lite mer sansade temperaturer än i går, ”bara” -19 grader. Tyvärr har det blåst en hel del. Jag, min man och yngsta dotter åkte till Ullådalen på morgonen, jag lovar det var en verklig pers att ta sig ner i backen, den bestod mestadels av is och isbollar. My god, jag trodde att min sista stund var kommen när jag susade ner, jag  såg knapp handen framför mig, snön yrde runt omkring oss som en mur.

A9C2BA00-44CB-46B9-B810-8312488E7647

Resten av barnaskaran gjorde ett bättre val och åkte i Tege, där blåste det inte lika mycket.  Innan vi åkte hemifrån på morgonen var det hårfixflätor för samtliga.

DSC_0010-5

DSC_0018-4

Trots hårda vindar gick skidåkningen bra.

DSC_0025-4

DSC_0036-2

DSC_0048-3

Äldsta dottern fick nya pjäxor i julklapp och fick skavsår på en av sina fotknölar. Min man rådde bot på saken och stoppade in innanhöljet på pjäxan i ugnen för att töja ut den. I morgon vet vi om han lyckats med detta konststycke.

C11726D9-7582-4FCE-AD88-6585D6F5019F

84389A9A-7EA5-440B-A761-94B9AA2F94AE

Vi avslutade skidpasset med en stor stark och varm choklad till lite livemusik i Tegetornet. En bättre avslutning på dagen finns inte, himla mysigt.

2A1FE46C-48F3-47E6-83CD-3F28D85439AC

Svinkall skiddag

Jag måste erkänna att när jag såg att temperaturen krupit ner till -26 grader i morse var jag tveksam till hur denna skiddag skulle se ut.

6EA7FEEC-4BC0-4992-BF87-7142E6158777

Mycket riktigt svinkallt ute och knappt en kotte i någon av backarna. Vi hade hela Ullådalen för oss själva hela förmiddagen.

A09C2BFB-A1E9-465F-9225-BA953A81F9D3

68F5158A-6763-42FA-9541-1C5117A52B92

Efter ett par åk blev det så pass kallt om fingrar och tår att vi bestämde oss för en ta en värmande fika i Ullådalsstugan. På eftermiddagen blev det något behagligare temperaturer men fortfarande är -19 grader rätt kallt att susa ner från branta backar i. Jag tackar min lyckliga stjärna över att jag glömde min skidjacka hemma och att tjockjackan sitter på.

Nu är bastun på gång att bli varm och jag lovar att jag  längtar efter att få spendera en varm stund i den under kvällen, det ska verkligen bli skönt.

Tagga sportlov Åre

I morse åkte vi iväg till Åre för en veckas slalomåkning. Alla har varit peppade upp till tänderna både med att åka slalom men även för att de är lediga. Resan upp gick bra, visserligen var det snorhalt på vissa vägsträckor och jag som chaufför nummer 1 under första passet satt som en fiolsträng med rak rygg och ett hårt grepp om ratten och slappnade inte av av för 5 öre. Som tur var var barnen desto mer avslappnade. Helt slut i varenda muskel, även de som jag inte ens visste att de fanns bytte jag rollen som förare med min man en bit efter Hudiksvall.

764D0EAD-FA29-4A62-89CF-4B6BB3874AA5

Strax efter Sundsvall tog vi ett välförtjänt lunchstopp. Vi har ätit på samma gatukök de senaste åren, Luddes i Matfors. Då plötsligt kom jag på att jag hade helt fel jacka på mig. Min skidjacka ligger glömd och nytvättad snällt hemma. Fan också…Nu blir det att åka med tjockjackan på. Min man tröstade mig med orden att det kommer att vara förfärligt kallt i Åre och en tjockjacka kanske inte är helt  fel i det läget.

43300852-40AB-4C97-8EE5-BFC8DA62D26E

Jag blev definitivt på bättre humör när vi kom in i stugan som vi hyr. Den är både mysig och ligger nära liften. I kväll kommer jag att somna ovaggad, jag lovar.

DSC_0010-4

Något vegetariskt

Det blev inte så dumt, den vegetariska rödbetspastan som jag gjorde häromdagen. Det var till och med så att en av familjemedlemmarna mumlade något om att jag gärna får jag göra denna rätt lite oftare. Yngsta dottern som är den kräsnaste av dem alla tyckte att rödbetspastan smakade precis som vanlig pasta. Det tycker jag med, förutom att den känns lite mer nyttigare, men jag kan ha fel. Hur som helst god var den.

Krämig rödbetspasta med sojabönor

400 g Rödbetspasta

125 g sojabönor

1 liten purjolök

2 st vitlöksklyftor

200 g halloumi

1 burk crème fraiche med smak av parmesan och vitlök

Salt och peppar

Gör så här: Stek halloumin tills den får fin färg, dela den i mindre fyrkanter, ställ åt sidan. Koka upp sojabönorna enligt anvisning. Stek purjolöken tills den blir mjuk. Blanda i crème fraichen och riv i vitlöken och lägg i de färdigkokta sojabönorna, salta och peppra. Låt puttra medan du kokar upp pastan. Blanda i röran tillsammans med pastan och avsluta med att lägga i halloumibitarna. Servera med parmesanost.

DSC_0003-3

Smaklig spis.

Dags att stå upp mot kränkande behandling

Det blev en morgon i högt tempo, hjärtat rusade igång som en gammal sliten Opel Rekord från det glada 60-talet. Jag avskyr att stressa, särskilt på morgonen. Efter att ha avslutat morgondagens första kaffetår satt jag och min man i varsin bil på väg till verkstaden. Vår stora bil behövde full service. När vi lämnat in den för lite oljebyte och nya batterier till bilnycklarna brummade vi i väg med Audin till makens jobb.  Det kändes knappt som om jag hann komma hem förrän det var dags att hämta upp den igen.

Men oj så många hycklare vi har därute, sist ut i raden är visst Elisabeth Massi Fritz. Nu kom detta inte som någon överraskning för mig eftersom jag har hört talas om detta sedan en längre  tid tillbaka. Samma sak gällde Martin och Anders Timell. Det jag tycker är mest anmärkningsvärt är nog ändå är att man har tillåtit dem att husera fritt genom alla dessa år. De har fått  kränka och utöva sin maktfullkomlighet på folk utan att någon ingripit. Obegripligt.

Jag tycker att Elisabeth Massi Fritz påminner lite grann om Kapten Klänning, minns ni honom? Han som under sin tid som polischef uppmärksammade problemen runt  sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser. 2010 dömdes han själv för flera sexualbrott till fängelse. Elisabeth Massi Fritz säger också att hon står på de svaga kvinnornas sida, de som blivit utsatta för hedersförtryck och de som blivit  sexuellt utsatta. Själv verkar hon gå över lik ( bara kvinnor, eftersom det bara arbetar kvinnor på hennes byrå)  allt för att härska och dominera. Ja, jisses, vilket spel för galleriet. Elisabeth Massi Fritz har i ett sms sagt att hon avböjer kommentarer och har inget intresse att bemöta tidigare anställdas åsikter men har dock inget emot att de pratar med de nuvarande anställda.  Jo, jo, om de anställda nu vågar säga något, jag håller tummarna att de faktiskt gör det.

#Metoo

Pang på rödbetan


Plötsligt när jag satt på Friskis &Svettis träningscykeln såg jag hur solen trängde sig in i träningslokalen. Jag kände riktigt hur det spratt till i kroppen och flåset blev i all hast så mycket bättre. Väl ute tog jag några djupa andetag och gick i maklig promenadtakt hemåt med solen klistrad i ansiktet. Helt underbart. Nu trivs jag som fisken i vattnet, det är lagom kallt ute, vi har snö och även solen har tittat fram bakom molnen lite då och då, vilken dag.

Djärvt nog har jag köpt hem rödbetspasta till kvällens middag. Jag är tveksamt till hur resten av familjen ställer sig till det, antingen blir det ett jubel eller… inte. Jag avvaktar och ser. Men eftersom det är jag som är La matrona i huset så är det jag som bestämmer.  Jag har försökt googla mig till ett gott recept, men har tyvärr inte funnit något som tilltalar mig. Därför kommer jag helt enkelt att gå  efter eget huvud. Blir det gott delar jag gärna med mig av receptet.

6A917B86-34F2-4F42-BDF7-5255790AC5D6

Nä, nu är det dags att sätta fart med både tvätt och matlagning. Det är tur att jag har en liten kanariebird i rummet intill, hon sjunger dagarna i ända. Allt blir så mycket roligare när jag steppar omkring i huset till  hennes skönsjungande toner. Det ända som krävs är en välsmord mun och hon har många, många,  sådana insmörjningssorter som sätter fart på sången. Jag lovar…

F95FAF5A-1B89-4C75-B062-6098BCDFF55F

Hasselnötscheesecake

I helgen åt vi en helt fantastisk hasselnötscheesecake.  Den var otroligt mastig men åhh, så god.

Här är recepten på denna bakdelikatess:

  • 75 g smör
  • 200 g digestivekex
  • 400 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1 burk hasselnötskräm (à ca 350 g)
  • 2 dl rostade hasselnötter
  •  50 g nougat till garnering

 Gör så här:

Smält smöret i en kastrull.
Krossa kexen till smulor med fingrarna, mixa dem fint i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel.
Lägg smulorna i en bunke och rör ner smöret.
Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
Vispa färskost och florsocker ca 2 minuter med elvisp. Rör ner hasselnötskrämen, fortsätt vispa till en slät kräm. Häll krämen över bottnen.
Grovhacka nötterna och strö över. Ringla smält nougat över.
Låt cheesecaken vila i kylen minst 3 timmar.
DSC_0018-2

Middagsbjudning

I går blev det äntligen dags att träffa våra goda vänner som vi inte sett på ett tag. De yngsta satte genast igång att  bygga koja och trycka i sig en och annan sötsak i den ombonade hyddan.

DSC_0025-3

Som vanligt var det en del ”catching up” att avhandla under kvällen.

DSC_0013-5

Min man lagade kvällens middag, hemmagjorda hamburgare med hemmagjort bröd med egengjord bearnaisesås till.

Han kan min man.

DSC_0008-3

DSC_0007

DSC_0001-3

I dag vågade jag mig inte ut på en långpromenad. Min man och äldsta dotter joggade iväg, hon med mina icebugs och min man med sina. Eftersom halkskydden satt på henne bestämde jag mig för att mysa inne i stället. Vem vågar sig ut utan halkskydd och riskera lårbenshalsen? Inte jag i alla fall.

Men vojne, vojne, vad tråkigt det är att jogga, jag föredrar att hellre ta en rask promenad  än att jag utsätta mig för att springa, not my cup of tea, helt enkelt.

Tweet och retveet

Ur hästens mun kom detta Tweet:

2018-02-15

Haha, den kommentaren är så klockren.

Jag och min lugg har varit i städtagen mest hela dagen, vi har verkligen inte legat på latsidan alls. När äldsta dottern kom hem tvingade jag dessutom med henne ut på en långpromenad. Det blev nämligen inget gym-pass för min del i morse eftersom mellandottern hade lånat min skidjacka. I den låg mitt Friskis & Svettis kort.

När jag sms:ade dottern om saken svarade hon att jag kunde låna hennes kort i stället. Ehhh, visst vi är ganska lika, men det föreligger en viss åldersskillnad mellan oss. Dock blev jag väldigt glad att hon bortsåg från den lilla detaljen.

450A97DB-E2DC-4050-9C75-7C1C4B929853

Nu helg! Så mysigt. Jag älskar fredagar, bästa dagen på veckan.

Trevlig helg.