Födelsedagsfirande med shopping

I morse väckte vi yngsta dottern med skönsång  och presenter på sängen.

DSC_0176

Hon beställde amerikanska pannkakor med äppeljuice till frukost.

DSC_0166-2

DSC_0193

Efter den mastodontfrukosten åkte vi till Mall of Scandinavia.

På vägen dit blev det såklart  en och annan selfie.

IMG_3854

IMG_3849

De senaste två åren har dottern fått en shoppingdag i present, så blev det även detta år. Nytt för i år var att storasystrarna och min man var med.

Glad som en lärka besökte hon varenda butik i hela M.O.S. Jag och min man var tvungna att småspringa bredvid henne för att hinna med.

Min man, den icke shoppingtokiga mannen försökte sig på några pauser med telefonen när vi andra gick in i de olika butikerna, men yngsta dottern var för snabb för att han skulle hinna med några längre stopp med mobilen.

Något varma och andfådda mötte vi upp de äldre systrarna lagom till lunch. 12-åringen hade beställt sushi.

IMG_3863

Nöjda och glada åkte vi hem efter att yngsta dottern kollat in det sista i shoppingväg. På sluttampen lyckades min man locka in dottern till Tesla-utställningen. De hann att klämma och känna och även provsitta i den, båda kom fram till att bilen var alldeles för trång för oss. Det blir ingen Tesla denna gång.

Nu är det dags för en annan sorts shopping, det står nämligen matshopping  på programmet.

So long, så länge.

Året som gått 2017

Jag satt och funderade på året som gått och kände att en tillbakablick på 2017 vore på sin plats.

Januari.

Jag och min man firade 25 års jubileum på Grand Hotel.

DSC_0171

Jag smäller i mig den största skaldjursplatån ever, helt själv till min mans förfäran.

DSC_0265

Februari.

Vi åkte upp till  Åre en vecka med goda vänner.

Under en frukost får jag syn på min väns  kulinariska frukostutsvävning.

Denna överraskande skapelse svalde hon ner med hull och hår.

DSC_0061

Mars.

Vi fortsätter att äta pitepalt så det sprutar ur öronen på oss. Vi är alla överens om att det blir ett litet ”halleluja”-moment när den  stekta smörindränkta  palten kommer fram på bordet.

DSC_0283

April.

Vi köper båt.

Alla i familjen är så exalterade  att till och med flaggan slår knut på sig själv av lycka.

DSC_0820

Maj.

Passerar grannens nya skylt på landet och undrar nyfiket om de övriga grannarna brukar smita in dit efter nattens mörker.

IMG_1985

Juni.

Vår kära tvättmaskin Kenny stå inte emot trycket längre, med sorg i hjärtat åker vi till återvinningen och tar ett sista farväl av vår gamla trotjänare.

DSC_0414

Juli.

Vi gör ett besök på Liseberg.

DSC_1655

Augusti.

Jag förnyar mitt körkort och tar årets bild enligt vissa familjemedlemmar.

DSC_1690

September.

Tvillingarna blev 18 år.

Jag är fortfarande i chock, var tog tiden vägen?

DSC_0310

Oktober.

Min man sätter sig  för första gången på en hästrygg med lånade tajta hästbyxor. Jag är stum av beundran.

IMG_3264

November.

Häpet inser jag att mina armmuskler inte längre hänger åt fel håll.

IMG_E3703

December.

Konstaterade att tomten fortfarande behöver träna på sitt framträdande.

DSC_0126

Det här året har innehållit så många saker utöver det vanliga.

Världen känns mer otryggt efter Donald Trumps ettåriga framfart. Han, mannen som myntade begreppet  Fake News  och som har en twittertumme utan dess like, allt han vidrör blir till kaos.  I Sverige pratar vi numera om hur vi ska kunna klara oss om olika samhällsstrukturer slås ut, det har vi inte gjort på väldigt länge.

Och så till slut, det bästa av allt #Metoo, heja den.

So long 2017.

Mat- och latdagar

Det har inte blivit många knop gjorda under de senaste dagarna för min del, eller för någon annans del i familjen heller. ”Ta det lugnt” har fått en helt ny innebörd sedan juldagen.

I går bestämde jag och min man oss för att titta på Fanny och Alexander. Visserligen visste vi redan från början att filmen skulle vara lång, men herregud vad utdragen den var…4 timmar och 59 minuter. Under den tiden lyckades min man med konststycket  att med lite hjälp klämma i sig en hel Aladdin-ask.

På tal om att sätta i sig… numera sitter dopp i grytan som smäck runt höfterna för att inte tala om allt julgodis som också bidragit till detta. Fortfarande finns det kvar en hel del godsaker i både frys och kyl, så fram till dessa är slut lever vi julens glada dagar.

DSC_0065

Motionsappen riktigt längtan efter spänstiga promenader och svettiga gymnastik- och konditionspass på gymmet, men det kan appen fetglömma (som barnen skulle uttrycka sig.) Här kommer vi inte att anstränga oss i onödan.

Jag gick igenom tv-tablåerna och såg att det finns en massa bra tv-program och fullt med bra filmer att titta på. Jag undrar hur kvällarna kommer att räcka till med allt som jag ska se på?

Efter den här julen kommer inte bara doppet gjort sitt till utan ögonen lär väl bli klotrunda också med tanke på vad som väntar mig i tv-tittar-väg.

I kväll bryter vi av med julbordet och serverar pasta med kyckling i stället.

So long, så länge

Nu tändas tusen juleljus

Nu sitter jag här i soffan med uppsvullen mage och klämmer i mig ytterligare en chokladpralin. Botten är tydligen inte nådd.

Barnen började sin morgon, eller för att förtydliga mig, eftermiddag med att genast ta för sig av den hemmagjorda kolan och jag såg även hur det  grävdes med  stora nävar i Paradisasken.

Nåja, det är ju bara jul en gång per år.

Vi fick en riktigt härlig julafton, tyvärr utan något vitt och fluffigt utanför dörren. Det var överhuvudtaget länge sedan vi hade någon vit jul i Stockholmsområdet. Och i dag blev det inte så mycket bättre, regn, suck.

I går kom hustomten förbi med några klappar mitt på dagen. Den billigaste julklappen blev troligtvis den mest uppskattade.

DSC_0088

DSC_0085

Som den jojo-expert jag är hade de lite att lära sig av mig, särskilt när jag visade upp mina små flygande jojo-trix. Det var en hänförd skara som med stor beundran såg sin 50+ mamma stå och vifta med den lånade snurr-prylen.

Efter det har jojon suttit som klister i deras händer.

På kvällen så kom tomten på besök. Jag är alltid lika nervös när han stapplar in i stugan. Även detta år konstaterade jag  att tomtens teaterkurs uteblivit.

DSC_0126

DSC_0133

Som vanligt var det trångt runt granen. Alla ville klämma och känna på sitt paket.

DSC_0137-2

DSC_0136-2 DSC_0149

DSC_0141-2

Såklart var det fullt med god julmat, det var bara att sätta tänderna i något som man gillade. I år gjorde vi också en vegetarisk julskinka som blev helt ok.

DSC_0124

DSC_0119-2

Snart är det dags att äta julbord igen, inte utan att jag längtar…

Ha det fint.

Julpizza

Nedräkning pågår.

DSC_0031

DSC_0043-2

DSC_0034

DSC_0048-2

 Dagen före dopparedagen har vi alltid som tradition att beställa hem pizza eftersom ugnen nästan alltid är upptagen eller att någonting annat tillagas på spisen. Dessutom behöver jag en paus från köksregionerna. Alla i familjen älskar denna tradition, jag mest kanske.

En annan viktig tradition är att ge tomten risgrynsgröt innan vi går och lägger oss. Hoppas att han är sugen på den även i år. Yngsta dottern håller tummarna.

Nu är det dags att återgå till julpyntet.

Ha det fint!

Ned Flanders choklad

Äntligen vänder det och det blir allt ljusare, visserligen pratar vi om sekunder i just detta skede men ändock, vi är på gång…

Hemma hos oss luktar det gott, vi har städat , skurat, bytt lakan i alla sängar och gjort ett dass.

DSC_0005-2

DSC_0018-2

Granen blev också inköpt i dag. Jösses jag blev riktigt imponerad över hur de lyckades hitta en så snygg kungsgran, ett riktigt kap måste jag säga.

I morgon ska vi pynta den och allt annat i juldekorationsväg.

DSC_0002

Mellan alla städturer gjorde min man en varm chokladspecialare, Ned Flanders Choklad åt oss. Den var så söt att tänderna fortfarande hämtar sig efter sötchocken.

DSC_0007

DSC_0010

Snart är det dags för alla i familjen att få i sig något mindre sött, det är med andra ord middagsdags. Jag kommer att servera het kyckling med mycket grönsaker till.

Troligtvis kommer det att bjudas på något riktigt onyttigt till efterrätt också om jag förstod det hela rätt, tänderna längtar redan.

Ha det fint.

Restaurangbesök från HELL

I lördags mötte vi upp våra goda vänner hemma hos dem i deras fina lya på Kungsholmen. Vi blev bjudna på  bubbel och snacks innan vårt inplanerade restaurangbesök. Med höga förväntningar promenerade vi ner den korta biten till restaurang La Famiglia på Alströmmergatan  45. Vi har varit där ett par gånger tidigare genom åren  både jag och min man och även våra vänner. När vi gick in i restaurangen haffade vi en kypare och sa åt honom att vi beställt bord till 18.30. Han såg minst sagt förvirrad ut och klämde in oss i ett hörna vid ett av de runda borden i baren. Ett till synes märkligt val av plats eftersom det inte var i själva restaurangen. Men varken han eller vi kunde då ana att vi satt på första parkett och kunde följa all dramatik på nära håll.

Det tog inte särskilt lång stund för att förstå att saker och ting inte låg rätt till.

Efter att ha väntat i över en och en halv timme på förrätten kände vi att tålamodet började tryta och det var vi verkligen inte ensamma om. Två killar kom fram till baren och rosenrasande skrek att de inte fått in sin mat. De skrek och fäktade med armarna och servitören bemötte anklagelserna mer truligt. Killarna meddelade högljutt att de skulle gå därifrån utan att betala en enda sikin och att de aldrig mer skulle komma tillbaka. Sagt som gjort vände de på klacken och gick. Servitörerna bemödade sig inte ens att följa efter.

Då kom förrätten in.

1AF2E44D-37A6-4C74-8805-D0F08C42DDD6

Något ostadigt delade servitören ut förrätts-tallrikarna. Hans armbågar var farligt nära näsan, livrädda att han skulle råka nocka någon av oss försökte vi parera hans klumpiga gester.

Inte hade han heller tagit bort brödfatet som vi fick in i början av kvällen eller våra ölglas. När vår vän bad honom ta bort det, fick vi en surmulen blick tillbaka. Bordet  var fullspäckat med glas och småtallrikar så när han äntligen tog sig an uppgiften lyckades han med konststycket att tappa ett av glasen i golvet.

När vi hämtat oss efter  glassplitter-chocken blickade jag ner på min carpaccio. Den var inte lätt att hitta under all ruccula.

Med stirrig blick sprang servitörerna omkring som irrande höns. Vi försökte hejda en av dem för att be om mer vatten. Han kunde inte ett ord svenska, engelska eller för den delen italienska. Han skakade argt på huvudet och försvann in i restaurangen.

Fascinerat  såg vi hur fler och fler middagsgäster högljutt kom in i  baren och skäller ut den ena servitören efter den andra. Alla undrade, -”Var i helvete är maten?”

Nu var folk riktigt arga.

Efter att alla i sällskapet tagit en runda på toaletten såg vi kaoset ute i restaurangen. Alla vi stötte på i toalettkön var förfärade över hur allt sköttes, det blev en märklig stämning. Det blev vi mot dem.

När vi efter 2 1/2 timme senare fortfarande inte hade fått in huvudrätten tyckte vi att servitören kunde bjuda på en flaska vin eftersom vi vid det laget förstod att det skulle dröja. Han började genast argumentera emot, men vi stod på oss och fick så småningom in en flaska.

Då, dyker  detta upp.

IMG_3764

Jag gapade så mycket att hakan fastnade i ”tappa hakan läge.” Mamma Mia, en bit kött som simmar i sås. Inte en tillstymmelse till något mer, inte ens ett salladsblad eller en pytteliten dekoration i form av en persiljekvist. När jag påpekade att jag tyckte att köttet var för indränkt i såsen såg han helt oförstående ut och började återigen argumentera emot. Vid det laget kände jag att gaffeln i handen inte längre var säker. Sammanbitet skyfflade jag över en del av såsen på ett annat fat.

Sedan kom vår sideorder in, i form av detta.

DAE5F4F2-05AA-40D4-ADA5-498E5BE586DE

Sammanlagt fick vi 16 styckena pommes frites var. Som sloknade som flaggstången på Sergels torg.

B528704C-4C8F-4C4C-A7C2-6E9B3F5205F2

Vår andra vän hade beställt in en hummerpasta, som kom in i kallaste laget. Stora klor låg på sidan av tallriken. Vår vän försökte att öppna dem men det gick inte. Min man gjorde även han ett tappert försök att gräva sig in i köttet. Det satt som cement konstaterade de.

När hon utan att ha lyckats med klorna och ätit klart en del av pastan kunde vi äntligen fånga servitören uppmärksamhet och frågade honom om klorna enbart var till för dekoration. Det var det inte. Då undrade vi såklart  hur de skulle öppnas. Då log han triumferade och kom tillbaka med en nötknäppare.

What?

Var inte det i senaste laget?

48CF7BAA-460D-4B73-822E-3EB2FB445CFD

4A65A44E-4CF4-4455-9EB7-2EA9E4A00E3B

Som kompensation fick vi varsin kopp kaffe som han även där misslyckas med. Min man beställer en espresso men får en cappuccino. När servitören såg att jag blev arg erbjöd han mig en Limoncello.  Jag svarar korthugget att han får bjuda alla i bordet på det.

Strax efteråt kommer ytterligare en arg gäst och försöker att hitta någon av servitörerna. När hon inte såg någon rycker hon resolut upp köksdörren och skrek upprört åt dem därinne.

Vi får då höra skvaller från toakön att det finns en hund i köket.

D9C8BC34-8D34-4AE0-A655-BC94D2C22F30

Häpna och stumma satt vi och tittade på varandra, kan det bli så mycket värre?

Aldrig någonsin har jag varit med om någonting liknande. Vi kom dit 18.30 och gick därifrån 22.30. Hade servitörerna varit det minsta charmiga hade de kanske kommit undan lite mer än vad de gjorde, men icke sa Nicke. Vårt sällskap informerade dem hur de borde ha gjort. Med all säkerhet gick inte det rådet in.

537E9681-F604-43F2-B929-1C94212E7945

Never more.

Tant brun

Den här helgen har varit minst sagt innehållsrik, den har innehållit det mesta. Det har varit mycket  julstämning: Riktigt så att det har pirrat till i hela kroppen.

Vi började med att värma upp oss i fredags, då var vi  och tittade på den klassiska julsagan med Charles Dickens: A Christmas Carol på Folkoperan. Det är andra gången på ganska kort tid vi var och såg den. En fantastisk brittisk uppsättning, med bra skådespelare och när de sjöng stod hårstråna rakt upp, i alla fall på mig.

Bildresultat för christmas carols stockholm 2017 bilder

I lördags var vi ute ute med våra goda vänner, mer om den kvällen kommer i ett senare inlägg. Jag behöver fortfarande hämta mig efter det restaurangbesöket.

I morse däremot åkte vi early birdy i väg till julmarknaden i Sigtuna. Något mållösa stirrade vi ner på Tant brun som krympt rejält sedan sist vi var där.  Visserligen var hon sig lik, men ändå.

DSC_0185

DSC_0186

DSC_0189

Det är så himla mysigt inne på Tant Brun. En härligt sprakande brasa att vila blicken på och så doften av kaffe blandat med pepparkaka och saffran, umm.

Vi beställde in juldoppstallriken,  det finns alltid så mycket gott att välja mellan. Till det drack barnen varm choklad med vispgrädde till. Vi andra drack kaffe och mumsade i oss all gofika till sista smulan.

DSC_0204

DSC_0191

Det blev en kall och frisk dag med massor med sol och frusna tår. Även i år fick en mistel följa med oss hem. Min man kan bara inte motstå dem,#Metoo, hehe.

DSC_0226

DSC_0220

Och som vanligt avslutade vi rundturen med att äta en Bärstaklämma. Stora dottern gick emot traditionen i år och förrådde oss med att köpa en korv med bröd, Va? Vad är det för fasoner…

DSC_0228-2

Det blev verkligen en julig helg och inte heller blir det lugnare i veckan som kommer.

Andas, andas…  snart är det  jul.

Ha det fint.