Melania Trump och Sveriges längsta ben

Det här med vilka kläder man sätter på sig på mornarna är inte särskilt lätt numera, på morgonen brukar det vara ganska svalt för att senare under dagen bli varmare. I dag var vädret  ganska förutsägbart med tanke på det smattrande ljudet på fönstret.

Men likt Melania Trump när hon äntrade  katastrofområdet i Texas i sina skyhöga ormskinnsskor funderade jag på vilka av mina snyggskor jag skulle ta på mig i regnet, men nja… ett litet problem uppenbarade sig ganska omgående, jag har mina begränsningar gällande det högklackade, jag kan nog påstå att sådana inte existerar i min garderob alls. Dessutom…orm på fötterna? Mja, det är nog lite väl magstarkt även för min del.

DSC_0138-2

Dessa regnunderverkare blev kanske lite mer högskaftade än de som Melania hade på sina tossingar. Visserligen duggade det bara på den södra sidan, till skillnad från stormen Harvey som Melania med sina ormstiletter vistades i. Och med tanke på allt vatten och de byiga vindarna kanske hon skulle valt krokodilskor ändå.

Apropå mode så kom mellandottern in genom dörren häromdagen och visade upp en jättereva i sina jeans. Jag kan inte påstå att jag vet vad som hade hänt, men jeansbenet fladdrade som en frisk fläkt i vinden. Två sekunder senare hade hon piffat till det andra benet också.

DSC_0131-2

Förutom att mellandottern antagligen har Sveriges längsta ben, så funderade hon på om hon kanske kunde bli en ny  trendsättare i och med detta. Tja, varför inte med tanke på att det är många som går runt med hål i byxorna. Det mest märkliga är att man faktiskt köper byxor med stora hål i. Men å andra sidan när jag var ung på 80-talet köpte man tröjor/blusar med axelpuffar som man nästan inte kom igenom en ytterdörr med. Modets nyck med andra ord.

Ha det fint!

So long, så länge.

Glassigt värre

Vilken fin dag vi haft på den södra sidan av Stockholm, det har både varit varmt och vindstilla mest hela dagen. Det firade jag med en glass.

Läste i tidningen att det är 155 år sedan vi haft en kallare sommar än denna. SMHI flaggar tydligen också för att det kan bli samma väder till nästa sommar, hm, det lät ju inte så kul.

DSC_0027-2

När jag kom hem på eftermiddagen blev jag jättesugen på en kopp kaffe och började genast rota runt i köksskåpet efter kaffefilter. Upptäckte ganska omgående att min man tagit det sista… utan att ens meddela mig, grrr. Jag löste det hela med lite hushållspapper, men jag kan ju inte säga att kaffet smakade lika gott som det annars brukar göra.

Allt var inte av ondo för jag fick trevligt sällskap av mellandottern och hennes vän. För någon vecka sedan började hon i första ring och hon verkar ganska nöjd med att börja i gymnasiet, de flesta lärare verkar bra också så det känns ju skönt. I går satt hon i köket med flera mattetal som omöjligt gick att lösa, enligt mig.

Tvillingarnas matte ska vi inte ens tala om…Den här terminen och nästa har de tagit extrakurser i både matte (matematik 5)  och engelska (engelska 7) De får högre meritpoäng när de söker till högskolan om de har dessa kurser med sig i bagaget. Det och att yngsta dottern får betyg i år bäddar för en hel del plugg framöver.

Ha det fint!

Ciao!

Svart trumpetsvamp och annat gott

När äldsta dottern hastade ner till köket i morse sa hon plötsligt rakt ut att hon vara sugen på att ta en tur i skogen och leta svamp. Mållöst tittade jag på henne och undrade vart det kom ifrån. Snabbare än fantomens skugga tryckte jag in henne i bilen och for iväg som en slips på vägen, hon skulle definitivt inte hinna komma på andra tankar…

DSC_0121-2

DSC_0128

Vi kunde dock konstatera att det skulle kunna behövas ett rejält uppfriskande regn för att det ska bli lite mer fart på svampen, de var en aning torra. Detta gällde inte enbart svampen, hela skogen kändes torr och frasig i sin helhet.

Som tur var lyckades vi med konststycket att hitta ett par svarta trumpetsvampar. De är en av mina favoritsvampar. De smakar himmelskt när man smörstekt dem, mmm.

DSC_0125-2

Förutom dem hittade vi även ett par trattisar och en (1 st) Carl-Johan. Nöjda med dagens svampfångst övningskörde dottern hem.

Så skönt att komma ut på en naturtripp igen och denna gång med en svampkorg i högsta hugg.

Jag ser fram mot fina härliga höstdagar när trattkantarellerna dyker upp på riktigt. Då kommer jag att mer eller mindre kasta mig över skogens bruna guld, de skulle lätt behöva överfallslarm när jag är i närheten av dem, hehe.

So long, så länge.

Metallrör och en och annan make over

Helgerna går verkligen i rekordfart, jag hann knappt blinka förrän den här var över. Vädret har som tur är varit på vår sida, både varmt och vindstilla. Den här helgen har varit en härlig kompott av lite allt möjligt.

Mellandotterns kompisar har hängt här hemma hos oss och vi fick nöjet att umgås med dem under lördagens grillkväll. Vi har övningskört för fullt och varit ute på hajk och  sist men inte minst har vi firat min mans födelsedag. Eftersom det var han som fyllde år så var det han som bestämde födelsedagsmiddagen. Det blev kräftor och lite andra tillbehör och det var ju lätt ordnat.

DSC_0102-2

DSC_0111-3

Ett tips till kräft/räk-serveringen: Gör ett citronbad till fingrarna, om man nu inte råkar ha våtservetter tillgängliga. Det luktar både gott och känns fräscht. Jag tog bara en skål med vatten och la i ett par skivor citron, done.

För ett par år sedan satte vi in bergvärme i huset, det medförde att vi har jättefula metallrör som tittar fram lite här och var i huset. Nu äntligen har jag lyckats måla klart det sista i det ena vardagsrummet. Rören är ju inte direkt korta heller, utan långa och fula och jätteskrangliga, något man lätt kan vara utan. Nu är de som sagt var vita och de försvinner mer in i mängden.

Jag har skalat bort en del onödiga prylar i vardagsrummet också, för att ge det en mer luftigare känsla. Nu när de fula rören blivit vita blev jag mer än nöjd över resultatet.

DSC_0036-3

DSC_0115-3

DSC_0118-2

Nu återstår bara mellandotterns rum. När hon och yngsta dottern bytte sovrum framträdde rören mer i hennes rum. Yngsta dottern hade nämligen ett stort skåp som skymde sikten för dem, men det har inte mellandottern.

Rummet i sig skulle också behöva få sig en rejäl make over, nya tapeter och något fina tavlor på väggarna. Sakta men säkert kanske det händer något av detta framöver.

Ha det fint!

So long, så länge.

Födelsedagsfirande

Min man fyller år i dag så han blev väckt med pompa och ståt. Motvilligt fick jag upp barnen redan vid 7 i morse, med sömndruckna röster pep de fram ” med en enkel tulipan”, därför kände jag mig illa tvungen att klämma i för full hals för att kompensera deras ynkliga sång och med det missljudet i öronen avrundade vi det hela med ett par hurra-rop.

Det blev kaffe och smörgås på sängen samt ett stort paket.

DSC_0055

Nyfiket slet han upp paketet för att se vad det var. Kan man tänka sig… han fick precis det han önskade sig.

DSC_0065-2

Fint väder fick han också på sin födelsedag.

Äldsta dottern övningskörde till eftermiddagens aktivitet.

DSC_0070

Vi bestämde oss för att gå en bit på Sörmlandsleden, det blev en promenad på en halv mil. Jag tänkte att jag skulle hålla utkik efter svamp men jag var så upptagen med att titta på vart jag satte ner fötterna så det var bara att glömma svampen.

DSC_0076-2

DSC_0081-3

DSC_0083-3

DSC_0089-3

Vi avslutade varvet med kaffe och äppelkaka som de sålde i ett litet rött torp som låg precis bredvid där vi parkerat vår bil.

Det känns skönt att komma ut i skog och mark och sträcka på benen en stund innan matorgien sätter i gång på allvar i kväll.

Ha det fint!

So long så länge!

Hjärtan och några änglar

Till förrätten i går gjorde jag smördegshjärtan och änglar, ingen dum liten aptitretare. Den var heller inte ett dugg komplicerad att tillaga.

Smördegshjärtan och änglar

Smördeg

Brieost

Päronmarmelad  (italiensk marmelad av kanderade päron med senapssmak)

Getost

Hackade valnötter

Honung

Balsamicocreme

Först stansade jag ut hjärtan och änglar i smördegen med en pepparkaksform, la sedan på en bit ost. Till mina hjärtan valde jag brieost och till änglarna klickade jag på getosten och de hackade valnötterna. In i ugnen i 10 minuter. Därefter ringlade jag över honung och balsamicocreme över getosten och valnötterna. Jag avslutade  med att dutta på en klick med päronmarmelad över briosten.

DSC_0054-2

DSC_0042-2

DSC_0047

Under veckan har vi varit i full färd med att övningsköra med tvillingarna. De har haft ett ”installera-sig-i-skolan-uppehåll” från körskolan, därför har vi intensivkört med dem här hemma under de senaste dagarna.

Jag måste säga att de har blivit himla duktiga på att hantera bilen. Min far uppe i himmelen skulle vara jättestolta över dem och det är såklart även  jag och min man.

Sakta men säkert börjar snålvattnet rinna till för i kväll vankas det grillade hamburgare till middag. Perfekt väder är det också för att bara sitta ute på altanen och lördagssofta.

Jag önskar dig en riktigt skön kväll!

So long, så länge.

Happy friday!

Häpet hörde jag hur magen högljutt kurrade när jag satt på dagens möte, ett långt och utdraget  ljud hördes. De övriga runt bordet såg nyfiket upp och tittade undrande på mig. Raskt petade jag i mig en kaka för att få tyst på lätet, log mellan de smuliga tuggorna och mumlade ursäktande att det snart vankades lunch. Min mage är tydligen inte helt i form efter gårdagsnattens utbrott.

I brevlådan damp det ner tre röstkort till kyrkovalet, ett för mig och varsitt till tvillingarna, äldsta dotter såg nästan ut att börja hjula av lycka. Inte just för att det är kyrkoval, utan för att val-händelsen kommer att äga rum dagen efter hennes födelsedag. Från och med den 16 september får hon nämligen gå och rösta och förutom det får hon  ge blod och även gå på krogen. Jag menar kan det bli så mycket större? Inte enligt henne i alla fall.

DSC_0038

Det är redan fredag, så underbart! I kväll är min förhoppning att njuta av lite god mat. I rockärmen har jag en liten överraskning: jag  kommer att serveras en ny förrätt som jag tänkte knåpa ihop inför kvällens middag. Blir det bra kommer recept senare.

Till huvudrätt tänkte jag fylla en fläskfilé (rapsgris) med lite godsaker och linda in den i massor av pancetta och till det blir det stekt potatis och sallad, mmm, det vattnas redan i munnen på mig. Det är nog bäst att sätta igång och fixa bland kastrullerna.

Ha en riktigt fab fredag på er.

So long, så länge.

Illamående från hell

Vilken jobbig natt jag hade, klockan ett vaknade jag  av att jag vände mig om från sidoläge till ryggläge när magen gjorde ett jätteskutt och jag kände hur kvällsmackan protesterade vilt bland tarmgömmorna, den rapporterade att den ville upp. Nix, tänkte jag, kommer inte på tal, den får snällt stanna kvar där den är.

Jag puffade upp kuddarna i sängen och såg till att jag fick en någorlunda bekväm  sitt- och sov ställning. Kvällsmackan skulle inte få nöjet att komma upp oinbjuden och hälsa på. Där låg jag hela natten och kämpade med mitt mående och tyckte synd om mig själv, för det får man väl göra när man är så här ynklig?

Vimmelkantig klev jag upp lagom till det var dags för min man att gå till gymmet, blek om nosen förhörde jag mig om hur alla i familjen mådde, samstämmigt berättade de att de sovit som stockar och hade inga magkänningar alls, se där ja…

Under dagen har jag hämtat upp mig ganska bra, just nu är jag helt utan krämpor, inte en tillstymmelse till illamående, dock är jag en smula trött men det är ju inte så konstigt eftersom jag inte har sovit en blund på hela natten.

Och så här glad och nöjd är jag efter att ha överlevde nattens alla strapatser…

IMG_3044

Ja, jag vet… jag är 53 år och är barnsligt förtjust i att snapchatta, men jag tycker den här bilden på mig är så mycket snyggare än alla filter och poser jag annars skulle kunna lägga ut där jag är naturell. Jag skulle visserligen kunna lägga ut en bild där jag ser ut som en söt hund eller kanske en bild som gör mig minst  25 år yngre, men, nä.

Förra veckan skulle jag ladda batteriet till min kamera men det gick inte. Batteriladdaren har gått sönder, hur det nu har gått till… Jag har i alla fall beställt hem både en ny laddare och ett nytt batteri till min Nikon. Under tiden får jag och ni hålla till godo med bilderna på telefonen. Jag saknar verkligen att fingra med min kamera. Jag hoppas att paketet kommer senast i morgon för i helgen har jag så mycket saker som ska förevigas.

Ha det gott!

So long, så länge.

En älg hit eller dit

Min man och jag är inte helt överens om vädrets makter. Han tycker att det varit väderleksmässigt en toppensommar medan jag tycker att temperaturen varit för låg och att hela sommaren har varit växlande molnigt med tyngdpunkt på mörka moln och en del blåst. Nä, jag är inte nöjd. Vi har knappt suttit ute på vare sig verandan hemma i stan eller den på landet på kvällarna särskilt mycket, det har antingen varit för kyligt eller så har det blåst för mycket.

Nu är höstterminen igång och jag tycker att det börjar kännas extra höstigt ute. Visst, det kan bero på att träden är uttorkade efter sommaren och att björkarna redan i somras såg vissna ut, men än dock. Det känns faktiskt lite vemodigt att det hela tog slut så snabbt. Nu kan jag bara hoppas på några fina och varma höstdagar framöver, jag ger inte upp hoppet än.

Med tanke på vädret bestämde mig för att göra älgfärsfyllda biffar till middag i dag. Jag improviserade mig fram och måste nog säga  att det inte blev så dumt.

Baconlindade älgfärsbiffar fyllda med champinjoner och västerbottenost.

500 g älgfärs

1 msk vildfond

1 tsk salt

0,5 krm svartpeppar

2 msk potatismjöl

1 ägg

1 dl bubbelvatten

1 pkt bacon

Champinjonfyllningen:

5 st champinjoner

1 gul lök

2 st vitlöksklyftor

1 dl grädde

2 msk soja

Gör så här: Blanda ihop älgfärsen till runda bollar, tryck sedan ner ett passande glas i färsen men tryck inte rakt igenom, det ska bli en botten. Snurra runt en baconskiva  och ta sedan bort glaset.

Stek löken till den blir genomskinlig. Lägg åt sidan. Fortsätt med att steka champinjonerna i smör tills de får fin färg. Lägg i löken och häll i grädde, vitlök  och soja. Låt det småputtra en stund och red sedan med lite mjöl.

Nu fyller du gropen med champinjonröran. Stek biffarna  i smör tills de får en bra färg. (vänd inte biffarna) Lägg sedan upp dem i en ugnsform och strö rikligt med västerbottenost över. Låt dem stå i ugnen 15-20 minuter i 200 grader.

Servera med kokt potatis, brunsås och en god sallad.

 

IMG_3007

IMG_3019

 

IMG_3022

IMG_3030

IMG_3033

IMG_3037

Ha det fint!

Arrivederci!

Jag slår ett slag för Jujutsu

I går damp Glossyboxen ner i brevlådan, likt tre hyenor stod döttrarna med habegärs-blicken och undrade otåligt när jag skulle öppna den, suck, ingenting får man ha i fred. Långsamt öppnade jag den, men knappt  innan locket hunnit åka av slet den ena dottern till sig kortet där det stod vad som fanns i boxen.

Alla tre ville ha allt, och som den snälla modern jag är fick alla varsin sak. Jag ångrade mig genast när jag såg yngsta dottern smeta på sig det matta korall-läppstiftet. Gahhh, så jättefult läppstift. De stora tjejerna tackade sin lyckliga stjärna att de inte valt läppstiftet.

Yngsta dottern var mer än nöjd när hon stod framför spegeln och kollade in sina nymålade illkorallinsmetade läppar. Jag däremot stod och rös och undrade i mitt stilla sinne hur jag skulle kunna få henne på andra läppstift-tankar. Läpparna såg ju nästan självlysande ut i mörkret, hujeda mig så fult.

Jag kan bara hoppas på att hon snart glömmer bort dess existens och att den försvinner i någon av hennes gömmor för all framtid…

IMG_3001

I går var det också dags för äldsta dotterns första jujutsuträning för den här terminen. För ett år sedan lyckades hon övertala sin kusin att också börja i samma klubb. Alla barnen utom den yngsta har tränat jujutsu till och från sedan de var riktigt små.

Det här terminen eller nästa ska hon försöka ta brunt bälte. Hon hade antagligen kunnat ta det tidigare men eftersom hon valde att plugga mer och träna mindre så har hon varit nöjd med att stå stilla i graderingarna.

Jag är jätteglad att hon kan försvara sig om det skulle behövas. Att kunna självförsvar är guld värt och det känns tryggt att veta att hon har redskap för hur hon ska hantera olika överfallssituationer.

IMG_2996

Jag kan varmt rekommendera denna sport, framför allt är det mycket träning för en relativt billig slant, dräkterna kostar en del men det är å andra sidan den enda kostnaden man har utrustningsmässigt.

Och det bästa av allt enligt mitt tycke är att man slipper kränga korv, billotter eller en och annan stenhård kaka, alltså nej till sådant, det slutar alltid med att det blir jag som måste köpa upp mig på hela sortimentet och hur dyrt blir inte det?

Ha en fin kväll!

So long, så länge.