När är det dags att dra in körkortet?

Med hjärtat i halsgropen och med darrande ben sitter jag här hemma och återhämtar mig efter dagens bilutflykt.

Jag kom åkandes med bilen på väg till affären och utan någon som helst förvarning klämmer sig en Skodabilist in sig mellan mig och bilen framför, alldeles för nära mig. Beredd som jag är på alla tokigheter i trafiken saktar jag in och håller långt avstånd. Jag hinner inte åka många meter förrän Skodaägaren plötsligt vinglar iväg på fel körbana. Framför honom kommer en stor lastbil åkandes. Precis i sista sekund kastar sig skodachauffören in på rätt sida av vägen igen, i full panik.

Som tur var var jag uppmärksam och höll avståndet så jag behövde inte bromsa särskilt mycket när detta inträffade.

Den äldre farbrorn kan tacka sin lyckliga stjärna att det gick bra, det var verkligen på håret att han och hans lika gamla passagerare inte strök med, det hade kunnat bli en rejäl krock.

Minst sagt en omtumlande dag. Men det rådde mellandottern genast bot på med lite hårfix.

DSC_0392

Numera kan jag även titulera mig hårfrisör. Kanske jag ska börja ta betalt också, svindyr kommer jag att vara såklart, hehe.

Ha en fin kväll!

Björn Borg och fantomens skugga

Jag kan nog säga att nästan varje kväll mellan 21.00-21.30 är det någon i köket, eller rättare sagt i kylskåpet. Då lassas det in mat till höger och vänster, eller så ställer sig någon och bakar bröd inför morgondagen.

DSC_0390

Jag gillar att barnen tar sig för lite olika projekt i köket, allra helst under dagtid, men det händer ju aldrig.

När de väl sätter igång med något riktigt ambitiöst i köket brukar det också medföra att det luktar otroligt gott. Gissa om snålvattnet rinner till vid de tillfällena, och vad händer då? Jo, jag blir som Fantomen, plötsligt kan jag förflyttat mig från övervåningen till kylskåpet på nolltid. Ibland är min man snabbare än Fantomens skugga och då blir det riktigt trångt runt kylskåpsområdet.

Det är tur att vi aldrig har något gott i kylskåpet (enligt barnen) för då skulle vi antagligen äta ihjäl oss.

Wikipedia om:

Fantomen (orig. The Phantom) är en tecknad serie, skapad av manusförfattaren Lee Falk. Titelfiguren är en trikåklädd brottsbekämpare som bor i det fiktiva afrikanska landet Bengali. I serien ses Fantomen (även kallad Den vandrande vålnaden) av omvärlden som odödlig, vilket har sin förklaring i att jobbet gått i arv från far till son ända sedan 1500-talet.

Bildresultat för bild på fantomen

Ja, Björn så tänker jag med. En bra kväll kräver också en god smörgås, det är den bästa avslutning på dagen, eller vad säger ni?

Nu ska jag ut och njuta av dagen, so long så länge.

Suck, läsglasögon

I dag slog det plötsligt till och jag blev mer eller mindre blind på nära håll. Jag var tvungen att åka och köpa mig ett par läsglasögon. Tills nu har jag  varit lyckligt lottad med bra syn, jag är ändå 50+ så det var kanske dags att införskaffa mig någonting myndigt på näsan.

De som jag köpte i all hast blev däremot inte ett lyckat inköp, inte på långa vägar, men de uppfyller sitt behov.

Jag har faktiskt suttit  framför datorn och fnissat för mig själv. Just nu känner jag mig lite som Leif GW Persson. Glasögonen har åkt upp och ner som en frisk fläkt på pannan och däremellan har jag ryckt av mig dem med yviga gester, mycket LGWP.

Käck? Nä, det är nog inte rätta ordet…

DSC_0385

Jag har andra bekymmer också. Jag har fått skoskav av mina nya stövlar, dessa fotriktiga och sköna stövlar som de faktiskt var i början har nu börjat tära på mina prinsesstossingar. Bedrövat har jag satt på olika skoskavsplåster vilket också har hjälpt en del.

Efter att ha funderat ett tag frågade jag mellandottern, som har något större fötter än jag, om hon möjligtvis kunde gå in mina stövlar en aning. Jodå, det kunde hon. När skolan var slut kom hon instörtande i hallen och slet av sig dem och visade upp sina sönderskavda hälar.

DSC_0397

Suck, inte ens hennes fötter klarade av dem och då har hon ändå riktiga Hobbitfötter.

Det är tur att jag har ytterligare en dotter med ungefär samma skostorlek. Jag ska försöka förmå även henne att gå ut och promenera runt med mina stövlar.

Här är ytterligare en anledning till att ha flera barn att välja på…

Saffransskorpor

När yngsta dottern kom hem från skolan gick hon genast in på sitt rum och vände upp och ner på hela rummet. Jag undrade vad som stod på. Hon berättade att de bestämt i skolan att alla klasserna ska ta med en leksak eller ett mjukisdjur, spel, något som man själv tröttnat på och den leksaken gör man en julklapp av. Den kommer sedan att lottas ut  till någon i klassen under december månad.

Detta efter den lyckade loppisen de hade i skolan under hösten.

Jag blev eld och lågor, så smart.

Recyling är det nya, jag är med!

DSC_0394

Nu börjar självaste bakmånaden snart, men i det här fallet började jag lite tidigare. De har saffransskorporna går inte av för hackor, jag  gjorde en dubbelsats för de är så otroligt goda och går åt enormt snabbt.

Ellis saffransskorpor

100 g smält smör

2 pkt saffran

2 st ägg

1 1/2 dl socker

5 dl mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl hackade hasselnötter

Gör så här:

Smält smöret och lägg i det i en bunke. Blanda i saffran, rör ner socker och ägg. Häll i mjöl, bakpulver och de hackade nötterna. Rör ihop till en fin smet.

Gör tre rullar av smeten och lägg allt på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 200 grader. Ta ut och skär i bitar. Sänk temperaturen till 175 grader. Grädda ytterligare 10-15 minuter tills de blir gyllenbruna. Stäng sedan av ugnen helt och låt skorporna stå kvar tills de svalnat.(Det tar några timmar)

DSC_0381

DSC_0383

Ett barn/ungdomstips

Äldsta dottern frågade lite apropå om jag visste vad hon skulle göra på sin 18:års dag. Med hjärtat i halsgropen och funderingar på min egen 18-års dag svarade jag tveksamt: -”Nä, vadå?” Hon svarade:  -”Ge blod”.

Jag älskar när jag blir sådär genuint  överraskad och samtidigt så lättad.

Det är inte helt lätt att vara tonårsförälder särskilt inte nu när deras argument blir allt vassare och mer genomtänkta än tidigare. Vid dessa tillfällen kan jag bara älska min dåliga hörsel. När någon ”argumenterare” sätter igång lägger jag benen på ryggen och motionerar i väg till spisfläkten med vederbörande hack i häl. Väl på plats  drar jag på högsta fläktvarvet och hör sedan inte ett ljud. Jag ser munnen röra på sig men det är allt. Har ni inte prövat spisfläkten tidigare så är det att rekommendera, gäller även mindre barn.

Jag har hört att det finns tre sunda kärleksingredienser i barnuppfostran: Ramar och kramar och obegränsat med kärlek. Jag håller helt enkelt med, här är ramen…

IMG_0932

Äldsta dottern har varit hemma från skolan hon har känt sig en smula svag. Hon har huvudvärk och ont i kroppen. Jag har bett henne vila och ta igen sig, men icke.

Med näsan över kemiboken har hon knappt haft tid till att äta lunch. Just nu känns det som Never ending story med alla skoluppgifter, men vi håller ut ett tag till.

Ha en skön kväll!

God morgon måndag

Barnen mailade in sina julklappslistor till mig under förra veckan. Och efter att ha läst sonens lista blev jag en aning lättad. Den listan gick snabbt att läsa igenom: pengar och presentkort.

Well, det kan jag lätt ordna.

De övrigas listor var lite längre….Eller rättare sagt mycket längre.

Jag och min man har inte riktigt synkat ihop oss angående barnens klappar. Jag vill gärna att han är med på tåget när det tas diverse beslut om de olika inköpen. Tyvärr anser han att allt som har med ordet shopping att göra är det tråkigaste han vet. Om det inte mot förmodan skulle finnas något elektroniskt med i bilden för då är han genast med på noterna.

Vi får helt enkelt ta en lunchdate  i veckan och reda ut ett och annat.

DSC_0213

Då var det måndag och en hurtig och nyttig promenad står på programmet, särskilt efter denna voluminösa helg efter allt intag av både god mat och alla dessa efterrätter som obehindrat har störtdykt rakt ner i strupen.

Jag kommer att hålla till i varje skogsbryn eftersom alla är så trevliga i de områdena.

Vem vill inte börja sin vecka på det viset?

Ha en riktigt skön dag på er.

Glöggtime

Vilken snöstorm vi fick till första advent. Det är väldigt kul med lite snö, det skadar verkligen inte. Här hemma har vi fixat med lite allt möjligt, allt från matshopping till adventspyssel. Under dagen har vi lyssnat på härlig julmusik som spelats om och om igen.

Jag var lugn och harmonisk tills jag tittade ut genom fönstret och fick syn på grannens nypyntade gran, eller vad det nu är och trodde jag skulle få ett epileptiskt anfall.

Det kan vara så att grannen har förväxlat julen med ett hejdundrande disco. Lamporna blinkar helt hysteriskt i olika färger någon minut för att sedan slå om och byta till olika färger den andra minuten, för att sedan börja om igen.

Och jag som redan är stressad inför julen.

Förutom att jag har varit tvungen att titta ut genom fönstret  emellanåt för att hoppas på att  grannen tagit sitt förnuft till fånga och kanske ändrat sig angående ljusdekorationen har vi julglöggat och ätit pepparkakor i massor.

DSC_0345

DSC_0366

DSC_0360

DSC_0371

Den här glöggen var riktigt god.

Jag är inte någon jätteglöggis men den här var inte för söt som de brukar vara, utan det var en bra balans på den.

Grythyttan: skogsglögg. Kostar 91 kronor på systembolaget.

1:a advent

I går var vi bortbjudna på middag  hos en  före detta arbetskollega till min man. I många år har vi varit tvungna att tacka nej till diverse olika inbjudningar av olika anledningar, mycket beroende på barnen. I går kom vi äntligen iväg.

Kollegan som bjöd hem oss hade slagit  till på stort, vi åt en fantastisk skaldjursgryta med extra allt i, vi smaskade i oss snittar, ostar, tapenade och kex, chokladmoussetårta samt godis och chips. Jag kan nog påstå att jag hade något i munnen hela kvällen.

När jag ospänstigt hoppade in i taxin på vägen hem var jag tvungen att lasta in magen allra först… Ja, ni hör vilken helkväll det blev.

I dag ska det pyntas och  på uppmaning av yngsta dottern måste hon vara med och överblicka allt vi ska sätta upp. Jag får inte heller påbörja något innan hon vaknat, dessutom har hon valt ut några väl valda julsånger som vi ska tralla till när hela härligheten ska sättas upp.

Vi har alltså lite att göra under dagen.

009

Väl mött igen.

Lördagslunk

De här fina ljusmanschetterna köpte jag på svensk tenn förra året, de åkte vips upp i vårt sovrum nu när jag så smått började adventspynta. Jag gillar dem i massor.

DSC_0322

DSC_0313

Jag har under dagen varit och kikat på mina adventssaker och som ni ser så har ett och annat dammats av och satts upp. Fortfarande återstår en hel del, det får bli morgondagens projekt.

Yngsta dotter håller på med appen musik:ly och gör olika inspelningar.

Här är hon en sjungande Elsa i frost. Hon saknar definitivt inte fantasi den tjejen, vi har turen att få se många underbara shower i och med det.

DSC_0318

Jag har dessutom lovat henne att stryka pärlplattorna som hon har masstillverkat.

Nu vet ni vad jag kommer att göra i ett tag framöver…Hej å hå!

Ha en underbar lördag.

Dollarstore

Förra året köpte jag upp mig på ett gäng kopparkastruller på olika loppisar och använde dem till mina julblommor, i år är det  dags igen, för här ska det planteras. Jag har hittat ett par jättefina hyacinter som jag tänkte skulle få samsas  tillsammans med lite andra julutsmyckningar.  Måste bara köpa lite jord först.

För någon vecka sedan lovade jag i ett svagt ögonblick äldsta dottern att vi skulle åka till Dollarstore, nu sitter jag här vid frukostbordet och ångrar mig. Jag vet hur det kommer att bli…Jag kommer att stå där i kassan med en massa saker som jag inte tänkt köpa. (Ni vet alla dessa ”bra att ha” saker som är så billigt.)

Dessutom befarar jag att äldsta dottern kommer att löpa amok på julklappsavdelningen. Jag hör henne redan flämta: ”Gud vad billigt, det här måste vi köpa.”

IMG_1197

Det enda som står på min lista är blomjord, inget annat.

Visserligen skulle jag behöva hushållspapper och skurmedel också. Hjälp! Redan nu börjar mitt ”ha” begär…

Önska mig lycka till där ute, det kommer att behövas.