Bara att pilla bort räkan

Nu är det äntligen fredag och då kanske det inte är så dumt att få ett litet förrätts tips. Detta är barnens favorit som de gärna väljer att äta till förrätt på helgerna. Jag håller med dem, den är inte dum.

Det finns ju  faktiskt en i familjen som inte fullt och fast håller med om detta och det är vegetarianen,  men hon å andra sidan äter sin krustad utan den lilla räkan till. Vilket vi andra aldrig skulle gå med på.

Räk och avokadokrustader

3 st avokado

2 vitlökar

1/2 dl gräddfil

1/2 lime saft

Herbamare örtsalt

3 hg färska räkor

Dill och citron att dekorera med

1 pkt små krustader

Gör så här:

Skala räkorna och lägg dem i kylskåpet. Mixa avokado, vitlök, limesaften och gräddfil till en slät massa. Strö över örtsalt efter smak.Spritsa avokadokrämen i krustaderna och lägg sedan på räkorna. Dekorera med dill och citron.

DSC_1291 DSC_1292

I går införskaffade sig yngsta dottern en Hoverboard. Alla har provat den med skiftande framgång…

DSC_0162 DSC_0163

 

Pernilla Wahlgrens och min goda äppelpaj.

Mellandottern studsade upp ur sängen i morse med ett stort leende på läppen. Kan ni gissa varför? Och vem får den stora äran att skjutsa ungdomarna till konserten i kväll tror ni?

075

Mellandottern något yngre med Justin i London och utan tandställning, det var tider det…

Jag har en favoritpaj som jag tycker väldigt mycket om och det är denna knäckiga paj. På hösten gör jag äppelpaj och på senvåren gör jag en rabarberpaj. Däremellan blir det ingen paj, alls.

Det är endast frukterna i pajen som  jag byter ut,  inte ingredienserna. Visserligen blir det lite mer socker i den med rabarber och någon kanel tillkommer inte heller, men det är den enda ändringen.

Under många långa år har jag håligt fast vid detta recept som jag fick nys om i min ungdom. Nu kan jag konstatera att pajen även är Pernilla W’s favoritrecept. Så mycket gemensamt vi har, du och jag, Pernilla…

Knäckig äppelpaj

4-5 äpplen

150 g smör

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1/2 dl grädde

1/2 dl sirap

1/2 tsk bakpulver

kanel ( Mitt tips, inte Pernillas)

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Strö över kanel. Fördela sedan smeten över. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

DSC_0122

Servera med glass eller vaniljsås.

Det var tur att jag gjorde en efterrätt till blomkålssoppan annars hade det blivit ramaskri på somliga tonåringar. Ibland måste man bara mata dem med någonting riktigt sött, även om de enligt mig har en sockersöt mamma, haha, allt enligt mig.

DSC_0115

Vi tackar allra ödemjukaste

I går kom grannen förbi med några riktiga godsaker i present. När vi lite senare öppnade upp innehållet stod vi en lång stund och bara häpnade över överflödet. Min man stönade högljutt när han fick syn på champagnen och utbrast flämtande: ”- känn på lukten av champagneväskan” och  tryckte  upp hela härligheten rakt under näsan på mig och mumlade: ”-Den är gjord av läder.”

Min man är fortfarande i extas.

I botten av påsen fann även jag något överraskande, vad kunde detta vara? Jag spärrade upp ögonen när jag halade upp det oväntade…Ehh …Tvättsvampar? Haha, så kul! Champagne och tvättsvampar.  Varför har man inte tänkt på den kombon tidigare?

DSC_0130

Toalettbekymmer

Jag vet inte hur det är med er, men jag älskar lyktor och ljusstakar i alla dess former. Hittar jag någon som jag tycker om blir det svårt att motstå  att köpa den. Numera har jag lyktor ganska precis överallt i huset, även på toaletten och särskild där uppskattar jag dem. Hur mysigt är det inte att få krypa upp på toalettstolen och blicka ner på en upplyst lykta?

Hm, jag undrar…Kan detta vara anledningen till att vissa familjemedlemmar aldrig verkar vilja komma ut från toaletten? Det kanske är dags att se över lyktorna i badrummen?

DSC_1198DSC_0095

 

Vegetariska matbekymmer

Oj oj oj, vad det porlar ute. Vågar man verkligen ge sig ut i detta väder? Det känns högst tveksamt. Men å andra sidan finns det inte så mycket val, mjölken är slut…

Det här med att ha en vegetarian i familjen är inte det lättaste. Ibland måste jag nästan slå knut på mig själv för att hitta ett gott och bra recept som passar alla i familjen.

Nu har jag i alla fall hittat ett som blev lyckat, som tur är. Alla i familjen åt så det sprutade kikärtsbollar ur öronen på dem, oftast brukar jag åtminstone få lite rester över, men inte den här gången. Är detta början på vårt nya kikärtsliv, månntro?

Kikärtsbollar med soltorkade tomater

C:a 15 st

1 ägg

2 vitlöksklyftor

½ dl ströbröd

½ dl färsk basilika

½ dl soltorkade tomater

½ dl parmesan

salt

1 burk kikärtor

Panering

2 msk parmesan

3 msk ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop ägg, vitlök, ströbröd, basilika och soltorkade tomater i en mixer. Tillsätt parmesan, salt och kikärtor (skölj av dom först). Mixa ihop, men inte för länge för det ska inte bli en puré utan en formbar smet. Forma bollarna något mindre än pingisbollar av smeten. Blanda paneringen i en skål och panera dem. Stek dem sedan i lite olivolja i en stekpanna tills de har fått lite färg. Stoppa sedan bollarna i ugnen i c:a 15 minuter.

Just nu är det högsäsong på de flesta rotfrukterna så jag valde att bjuda på ugnsrostade morötter och rödbetor till denna anrättning. Dessutom åkte min hemlagade ratatouille fram.

Hade champagnen råkat hamna på bordet hade även den slunkit ner till all denna kaninföda.

DSC_0114

 

Som Gert Fylking hade uttryckt det, ”äntligen”

Livet är på topp just nu. Jag kan äntligen andas ut, inga hantverkare så långt ögat når.

De är klara med allt arbete med huset, tack och lov. Men vilken skillnad det blev, den faluröda färgen riktigt lyser upp omgivningen. För att inte tala om grunden, mamma mia så fint det blev.

Precis allt blev bra! Det känns verkligen så skönt, på riktigt.

Och sanna mina ord, det kommer att dröja ett bra tag innan jag släpper in någon hantverkare  i huset igen.

DSC_0105

DSC_0111 IMG_0821

 

Tänk att lite färg kan gör så mycket. Ser ni vilken skillnad det blev? Jag kommer att fortsätta kvällen med att le brett… No more hantverkare, tjooho!

DSC_0067

 

Ratatouille

Började dagen med en stor kopp kaffe och vaknade sakta men säkert till liv efter att ha svalt ett par rejäla klunkar av den varma drycken. Blev samtidigt ordentligt bländad av solen som lyste  in genom fönstret och som tyvärr inte missade ett endaste dammkorn,  ”underbart”, hehe.

Hittade sedan yngsta dottern uppflugen i soffan och hör hur hon sjunger duett med Justin Bieber. Kan morgonen börja bättre?

Så god morgon på er alla, hoppas att ni får en toppendag!

DSC_0097

I går kväll gjorde jag  Ratatouille till middagen, den blev jättegod men en aning stark, vilket jag inte alls har någonting emot. Jag tycker att det är en perfekt grönsaksblandning som man kan ha till lite vad som helst. Det sköter sig själv i ugnen i princip. Det är bara att skära upp grönsaker och sedan skjuts in i ugnen, enkelt och gott!

Ratatouille

1 röd paprika

1 grön paprika

3 tomater

1 st chili, med eller utan frön, beroende på hur stark du vill ha den.

1 st hel vitlök

1 dl olivolja

Timjan eller rosmarin

Salt och peppar

Värm ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna  i skivor. Dela den hela vitlöken med skal och allt och lägg den över grönsakerna. Ringla över olivolja. Tillsätt kryddorna. In i ugnen i 20 min. Pressa ut vitlöken ur skalet,  blanda ner det med de övriga grönsaker. Mixa allt. Smaksätt med salt och peppar.

DSC_1078[1]

Färgen blev otroligt fin, väldigt höstig, eller hur?

DSC_0094

 

Man upphör aldrig att förvåna sig

Hur mycket mjölk dricker mellandottern egentligen?  Innan helgen började köpte jag upp mig på flera paket av denna vara och tänkte i mitt stilla sinne att detta bör vi klara oss på med råge. Eftersom jag visste  att hon, vår mjölkslukande dotter skulle vara hemifrån under större delen av helgen var jag ganska säker på att mjölken skulle räcka …

Låt mig börja med att påpeka att det fanns en hel del mjölk kvar innan hon kom hem från sina utsvävningar på söndagskvällen. I morse möttes jag av denna syn när jag äntrade köket…Det var tokslut på all mjölk, hur gick detta till?

DSC_0096

 

 

Spakväll med yngsta dottern

Jag kan inte nog säga det men jag gör det igen. Vårt nyrenoverade badrum är helt underbart. Jag och yngsta dottern bestämde oss för att ha en spakväll. Sagt som gjort satte vi på ångbastun, fick en gliring av min man som tyckte att temperaturen jag beställt var en aning tam. Jag spände blicken i honom och påminde honom om förra gången då jag och  yngsta dottern ångbastade och kom ut från bastun som två nykokta humrar, vi hade absolut inte den snygga hallonröda färgen på kroppen utan den mer illröda. Den här gången skulle vi bara njuta och vara optimalt rosa, jag med ansiktsmask och hon med inpackning i håret. Det blev bra och vi njöt under hela spaupplevelsen till skillnad från förra gången.

Se hur rosa och fin hon är.

DSC_0093

Helgnöje

Några ord om återvinningscentralen. Vem kan skryta med att man är stammis på tippen?  Och numera  bundis med personalen? Kan det vara jag och min man? Troligen, eftersom vi  hänger där 24/7 och slänger säker minst ett ton med saker varje gång vi är där. Bara jag tänker på det, blir jag  alldeles matt över hur mycket vi gör av med under veckorna. Särskilt nu när vi har haft hantverkare här också. Snacka om glamorliv!

Vi lämnar det, det blev för tråkigt. För att hoppa över till ett litet mer spännande helgliv så har vi även klippt gräsmattan.  Sådant som man bara måste göra när man har en stor plätt med gräs.

DSC_0076

Jag tog även ner vinterskorna från kattvinden och visade äldsta dottern att hon faktiskt hade köpt ett par nya vinterkängor förra året som dessutom är snarlika mina nya godingar till kängor. Hon såg tveksam ut och undrade om de verkligen var hennes. Men, försökte jag, det är bara du som har storlek 38 i familjen. Det argumentet bet, tack och lov.

Se så vig hon är vår jujutsiudotter, med skostorlek 38.

026-2